Kan försvarsindustrins exportframgångar finansiera arméerna?

Även om arméerna och försvarsindustrin samarbetar på många områden, kämpar de för att i dag hitta ömsesidigt fruktbar mark när det gäller att stödja vapenexport. En förändring av modellen skulle dock kunna göra det möjligt att avsevärt utöka detta samarbete, till fördel för både tillverkare och arméer, och deras investeringskapacitet för att skaffa ny utrustning.

Sedan 2017 har de franska försvarsutgifterna ökat markant, från 34 miljarder euro 2016 till 44,9 miljarder euro 2023 och 47,2 miljarder euro 2024, en ökning med nästan 40 % på bara 8 år. Försvarsinsatsen å sin sida ökade från 1,55 % av BNP till 1,95 % idag, med målet att förbli över 2 %-gränsen över hela landet. LPM 2024-2030.

Ett underskott i arméns utrustningskrediter trots ökade försvarsbudgetar

Trots denna extra budgetförlust tvingas de franska arméerna fortfarande göra svåra avvägningar i sina utrustningsprogram. Således kommer Gazelle-helikoptrarna från ALAT (Light Aviation of the Army), även om de redan är föråldrade under lång tid, att fortsätta att flyga till mitten av nästa decennium, medan de väntar på den kompletta utrustningen av H160M gepard från HIL-programmet.

Gasell Alat
ALAT:s Gazelle-helikoptrar kommer att fortsätta flyga fram till 2035, i väntan på ankomsten av alla H160M Guepards

Likaså bara 7 av 10 offshore patrullfartyg har beställts att ersätta A69-patrullbåtarna på öppet hav, som fortfarande seglar trots att deras kanoniska ålder överstiger 40 år.

Slutligen, många behov, såsom inom luftförsvarsområdet, pansarvapnet, artilleri eller stridsflottan, täcks som ett minimum i denna LPM, vilket inte kommer att gå utan att allvarligt försämra de franska arméernas prestation i strid, särskilt mot en symmetrisk motståndare, om nödvändigt.

Orsakerna till denna brist på krediter är flera. För det första har en stor del av ökningen av den franska försvarsinsatsen absorberats av inflationen de senaste åren, vilket mer än halverar verkligheten av kreditökningen de senaste åren.

Å andra sidan var budgeten för de startande arméerna, 2016, mycket lägre än den budget som var nödvändig för att täcka de franska arméernas normala funktion vid det datumet, och detta har varit fallet i mer än 20 år. I själva verket har arméerna varit tvungna att skjuta upp många industriella program och måste nu möta ackumulerade behov som vida överstiger deras investeringskapacitet.

Offshore patrullbåt OPV Marine Nationale
Ersättningen av franska flottans A69 med de nya offshore-patrullbåtarna kommer inte att göras lika, trots behoven.

Samtidigt är den franska statens investeringskapacitet kraftigt begränsad, med den offentliga skulden som överstiger 110 % av BNP och hotas idag av stigande räntor, fasta åtaganden som gjorts vid besök från Bryssel om kontroll av underskotten och en tillväxt som Även om det ofta är bättre än grannarnas, är det fortfarande otillräckligt för att frigöra de budgetmarginaler som skulle vara nödvändiga för arméerna och för deras investeringskapacitet.

Försvarsindustrin, ett verktyg med underutnyttjad potential av de franska arméerna

I detta sammanhang förefaller det meningslöst att försöka öka försvarsinvesteringarna, särskilt inom området för vapenförvärv, utöver de ansträngningar som planeras i 2024-2030 års militärprogramlag.

Om det finns en lösning kan den bara uppstå genom tillämpning av nya paradigm, som sannolikt kommer att djupgående ändra organisationen av försvarsindustriella investeringar, samt frigöra krediter för att uppnå detta. Det visar sig att Frankrike har ett verktyg anpassat för en sådan utmaning, dess försvarsindustri.

Detta finns i nästan alla försvarsteknologiska segment, vilket ger landet verklig strategisk autonomi, genom att nästan helt utrusta de nationella arméerna med högpresterande utrustning. Dessutom är det mycket exporterande med i genomsnitt 40 % av sin totala årliga omsättning på 15 miljarder euro genererad internationellt.

försvarsindustrin Nexter
Den franska försvarsindustrin tillåter landet att bevara sin strategiska autonomi.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Försvarsmaktens finansieringslösningar | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna