För att skaffa en sydkoreansk kärnvapenubåt är Seoul på väg mot en konflikt med Washington

Amiral Kim Myung-Soo uttryckligen kallas att utveckla en flotta av Sydkoreansk atomubåt, för att motverka utvecklingen av ubåtshotet från Pyongyang, medan han förhördes som en del av parlamentsutfrågningarna för att utse den framtida stabschefen för landets arméer.

Framför allt utpekade han USA som det främsta hindret för denna livsviktiga utveckling för landets säkerhet, medan Seoul har blivit allt mer självständigt från Washington i försvarsfrågor de senaste åren.

De sydkoreanska myndigheterna har i flera år diskuterat, på ett allt mer enträget sätt, möjligheten att utrusta den sydkoreanska flottan med kärnvapenattackubåtar, för att hålla tillbaka det växande hotet som är kopplat till kärnkraftsvektorernas nya prestanda. men även kineser och ryssar.

Kärnkraftsbegränsningar kopplade till försvarsavtal mellan USA och Sydkorea

Fram till dess verkade dock de gjorda anspelningarna relativt avlägsna och utan betoning. I själva verket är Seoul på detta område bunden av ett mycket restriktivt maktavtal som förhandlats fram med Förenta staterna och som sedan slutet av Koreakriget har säkerställt skyddet av landet, särskilt med dess kärnvapen- och antimissilparaply. .

Ohio klass SSBN, amerikansk atomubåt för ballistisk missil
USA ger militärt skydd till Sydkorea, inklusive på kärnkrafts- och strategiska områden.

I gengäld är Sydkorea och dess arméer strängt förbjudna att skaffa kärnkraft, USA fruktar att detta kommer att obalansera den sydostasiatiska teatern för mycket mot Pyongyang, men särskilt mot Peking och Moskva. Om detta avtal naturligtvis omfattar kärnvapen, sträcker det sig också, genom kapillärverkan, till kärnkraftsdrivna fartyg, och i synnerhet ubåtar.

Nordkoreas prestation inom området för strategiska ubåtsvektorer var i själva verket mer än begränsad, vilket gjorde behovet för Seoul att ha kärnkraftsdrivna undervattensfartyg mindre. Under de senaste åren har Pyongyang dock visat upp nya tekniska färdigheter, med utvecklingen av nya kryssnings- och ballistiska missiler som är mycket mer kapabla än tidigare generationer.

Pukguksong-3-missil, Hero Kim Gun-ok-ubåt: Nordkoreas strategiska ubåtshot växer snabbt för Seoul

Så här testade den nordkoreanska flottan för första gången för bara två år sedan den Pukguksong-3 medelstora ballistiska missilen, en medeldistans ballistisk vektor (beräknad räckvidd på 2 500 km), kapabel att bära en kärnladdning och avfyras av en dykande ubåt.

Hotet förvärrades för Seoul i september 2023, med lanseringen av den nya nordkoreanska ubåten " Hjälte Kim Gun-ok », en undervattensbåt som härstammar från den sovjetiska Romeo-klassen på 50-talet, men beväpnad med fyra av dessa ballistiska missiler med medelstora och nukleära kapacitet, samt sex kryssningsmissiler, också med medelstora förändringar, och potentiellt beväpnade med en kärnstridsspets.

Den nordkoreanske ubåtshjälten Kim Gun-Soo skjuter upp missiler
Nordkoreas nya ubåt Senpo-C "Hero Kim Gun-Son" kommer att vara beväpnad med 4 Pukguksong-3 SLBM kärnvapenmissiler

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ubåtsflotta | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna