Kan Sverige gå med i FCAS-programmet igen efter att ha lämnat Storbritanniens GCAP?

De svenska myndigheterna har bekräftat landets definitiva tillbakadragande från GCAP-programmet, för att genomföra en reflektion med stöd av flera studier fram till 2031, och skiljedomsförfarande angående den potentiella utvecklingen av en efterträdare till JAS 39 Gripen.

Men svenskt samarbete med Frankrike, inom ramen för FCAS-programmet, för att utveckla ett högpresterande enmotorigt jaktplan, skulle öppna många möjligheter.

I juli 2019, ett år senare presentationen av 6:e generationens Tempest fighter och dess FCAS-program av BAe, Leonardo, Rolls-Royce och MBDA under Farnbourouh 2018-mässan, Stockholm hade aviserat att gå med i det brittiska programmet. Det var då det första rallyt som London fick mot fransk-tyska FCAS.

Minsta närmande mellan Sverige och brittiska FCAS Tempest-programmet 2019

För Saab och de svenska myndigheterna syftade denna sammanslagning till att studera konvergenser i termer av tekniska tegelstenar, inom ramen för det egna nya generationens stridsprogram avsett att efter 2040 ersätta JAS 39 Gripen E/F som fortfarande var i prototypstadium kl. den gången.

Ankomsten av Stockholm presenterades av London som en stor framgång, och bröt dess isolering vid den tidpunkt då Spanien redan knackade på dörren till det fransk-tyska FCAS. För Sveriges del var ambitionerna däremot betydligt mer mätta, med en investeringsplan på knappt 60 miljoner euro, för att finansiera ett forskningscenter i Storbritannien.

Sedan dess har FCAS-programmet förändrats djupt, med Italiens och sedan Japans successiva ankomst, vilket gör det till den exakta motsvarigheten till FCAS som nu sammanför, förutom Frankrike och Tyskland, Spanien som en partner för fullständiga rättigheter, och Belgien , med observatörsstatus.

FCAS Tempest Farnbourouh 2018
Tempest och dess program, kallat FCAS, var stjärnorna i 2018 års Farnbourouh Air Show

Sverige å sin sida tog ett visst avstånd från FCAS, som sedan har blivit Global Combat Air Program eller GCAP, för att dra sig ur incitamentet för ett år sedan/ Det drog sig slutligen definitivt tillbaka idag, vilket bekräftades av en svensk tjänsteman under mötena i Chatham House Regler vid International Fighter Conference, som ägde rum i Madrid för några dagar sedan.

En deadline till 2031 fastställd av Stockholm för att medla om den potentiella efterträdaren till JAS 39 Gripen

För de svenska myndigheterna är det nu nödvändigt att ta sig tid att utvärdera deras alternativ, fram till 2031 och lanseringen av programmet som kommer att utveckla den potentiella efterträdaren till Gripen, eller inte. Under tiden kommer tekniska och operativa studier att genomföras för att övervaka detta framtida program.

Utan att detta öppet tillkännages förstår vi, halvhjärtat, att Stockholm ifrågasätter relevansen av att återigen utveckla ett autonomt stridsflygplan, med påtagliga kostnader och begränsningar, särskilt nu när landet förbereder sig för att gå med i Nato, och inte längre är skyldigt, som tidigare genom sin neutralitet.

Vidare är det troligt att de finska, norska, men också tjeckiska besluten att vända sig bort från Gripen E till förmån för amerikanska F-35A, väger tungt i de reflektioner som görs i landet, som inte längre strängt taget talar , rollen som var hans i Skandinavien under det kalla kriget.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsanalys | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna