Tyskt tillbakadragande från FCAS-programmet: falska nyheter, varför göra det?

En artikel från den brittiska sajten thetimes.co.uk, publicerad den 1 november, bekräftade att Berlin förberedde sig för att dra sig ur FCAS-programmet, genom beslut av förbundskansler Olaf Scholz, efter diskreta förhandlingar med London, att ansluta sig till dess motsvarighet, programmet GCAP som för samman London, Rom och Tokyo.

Enligt journalisten var den tyske förbundskanslern till och med redo att sätta i balans upphävande av tyska sanktioner mot Saudiarabien, som idag blockerar en order på 48 Eurofighters Typhoon av Riyadh, en order som också är nödvändig för att säkerställa överlevnaden för det europeiska stridsflygets brittiska löpande band fram till starten av byggandet av Tempest, dess efterträdare från GCAP-programmet.

De franska myndigheternas försiktiga reaktion på sannolika falska nyheter

Som vi skrev det den 1 november, om ett visst sammanhang av spänningar mellan Frankrike och Tyskland i flera ämnen gjorde det omöjligt att rent och enkelt vända sig bort från denna information som annars saknades källor, tydde däremot ingenting på att Berlin kunde ha följt en sådan bana, med en historiskt avbrott med Paris.

De franska industriella och statliga cheferna för FCAS-programmet, liksom MGCS-programmet som är nära kopplat till det, behandlade därför inte det minsta detta tillkännagivande med förakt, även om de alla var åtminstone skeptiska. till dess sanning.

FCAS Nästa generations fighterprogram
Franska myndigheter genomförde snabbt undersökningar för att bedöma trovärdigheten hos den information som publicerats av Times.

De vände sig snabbt till Berlin och London för att försöka se saker och ting tydligare, och undvika att vid behov upprepa överraskningen som var den av tillkännagivandet av avbrytandet av ubåtsprogrammet Australians i augusti 2021.

Som man kan tvivla på var informationen som samlades in mycket betryggande. Berlin svor till himlen att inga sådana förhandlingar pågick med London, och att Tyskland förblev helt fokuserat på FCAS- och MGCS-programmen. Ett officiellt avslag skulle därför snart publiceras.

Samma historia med de brittiska myndigheterna, som säger att de inte vet var sådan information kunde ha kommit ifrån, samtidigt som de avvisar anklagelserna om att de genomför hemliga förhandlingar med Berlin i ämnet GCAP.

Utträde från Tysklands FCAS-program ansågs möjligt, men inte särskilt trovärdigt

Naturligtvis kan Times' påståenden i många avseenden vara misstänkta, även om det nuvarande fönstret sannolikt är det sista där Berlin kan hoppas på att ansluta sig till GCAP, eller försöka slå samman de två programmen.

Således, och detta kommer kanske att överraska många, särskilt i Frankrike, är industriellt samarbete mellan fransk och tysk industri nu fredligt och effektivt, inklusive mellan Dassault Aviation och Airbus DS, enligt företagets eget medgivande.Fransk flygplanstillverkare.

Det verkar faktiskt som om det politiska återupptagandet av FCAS-programmet, sedan MGCS-programmet, gjorde det möjligt att lugna de tumultartade relationerna mellan industrimän på båda sidor av Rhen, som nu går framåt gemensamt och effektivt för att ge substans åt båda kritiska projekt.

Sébastien lecornu Boris Pisitorius
Sébastien Lecornu och Boris Pistorius är tillsammans engagerade för att slutföra FCAS- och MGCS-programmen

Dessutom är denna eftergift mycket skyldig Sébastien Lecornus, den franska ministern för väpnade styrkor, och hans tyska motsvarighet, Boris Pistorius, personliga investeringar, som också har effektiva och fredliga förbindelser och som han, det verkar, uppskattar var och en. Övrig.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Vapenexport | Tyskland | Saudiarabien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna