Förbereder Ryssland ett massivt drönaranfall mot ukrainsk infrastruktur?

Flera konsekventa indikatorer pekar på en kommande massiv attack av ryska drönare och missiler mot ukrainsk infrastruktur, för att beröva befolkningen dess försörjningsmedel under vintern, och staten dess medel för kontroll över landet. Strejken den 25 oktober mot kärnkraftverket Khmelnitskyi kan vara den sista handlingen i rysk förberedelse för dessa konventionella strategiska anfall med lågt dödligt fotavtryck.

På morgonen den 25 oktober slog ryska långväga attackdrönare, troligen pelargoner från Irans Shahed 136:or, i närheten av kärnkraftverket Khmelnitskyi.

Attacken mot kärnkraftverket Khmelnitskyi den 25 oktober 2023

Även om ett tiotal drönare sköts ner av ukrainska luftvärnsförsvar, var skadorna mycket betydande, särskilt nära kärnkraftverket, som bekräftats av teamen från International Atomic Energy Agency som skickats till platsen.

Enligt den ukrainska rapporten orsakade drönare och skräp som genererades av avlyssningen av några av dem ett tjugotal skador, huvudsakligen från fallande glas, och orsakade betydande skador på 1400 XNUMX hem, såväl som byggnader, skolor och vårdcentraler.

Det är uppenbarligen inte möjligt att bekräfta eller förneka de resultat som de regionala myndigheterna överfört. Skadorna nära kraftverket i Khmelnitskyi noterades dock av IAEA, vilket ledde till tillfälliga strömavbrott. strömförsörjning till vissa närliggande strålningsmätplatser och den internationella byråns oro.

Om denna strejk, i omedelbar närhet av ett kärnkraftverk, redan är tillräckligt oroande i sig själv, kan det mycket väl vara något annat än en generalrepetition för en massiv och generalstrejkfas av Ryssland mot den ukrainska civila infrastrukturen, vinterns närmande. Tre faktorer tenderar att stödja detta påstående.

Rysk produktion av Geranium drönare och Kalibr, Kh-55/101 och Kinzhal missiler

För det första har många rapporter och ryska pressartiklar indikerat att rysk industri nu producerar ett stort antal drönare varje månad, och i synnerhet Geranium-drönare som kommer från Shahed 136.

Dessa långväga attackdrönare, av iransk design, användes flitigt förra våren och kan enligt Teheran resa upp till 2 500 km för att attackera ett mål med en militär laddning på 40 kg.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Saturation of Defense | Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna