Lockheed-Martin kommer inte längre att stödja Airbus A330 MRTT i USA

Amerikanen Lockheed-Martin har precis meddelat att man drar sig ur KC-Y-tävlingen och följaktligen att man avslutar sitt samarbete med European Airbus i KC-Y-tävlingen för att koncentrera sina ansträngningar och resurser på KC-Z programmet och NGAS-programmet.

I början av 2000-talet lanserade det amerikanska flygvapnet en stor tävling för att ersätta flygplanet i sin tankflygplansflotta. Medan det fanns, tvärs över Atlanten, bara en flygplanstillverkare som kunde möta sina behov, Boeing, beslutade Pentagon att öppna tävlingen för utländska, men allierade, flygplanstillverkare.

Vad de amerikanska beslutsfattarna inte hade föreställt sig var att det europeiska EADS, för tillfället associerat med Northrop Grumman, skulle kunna erbjuda ett flygplan som var betydligt överlägset Boeings.

Sagan om US Air Force KC-X-programmet

Så här 2008 utropades A330 MRTT, EADS till vinnare av KC-X-tävlingen, som täckte de första 179 flygplanen av de cirka 450 till 500 som flygvapnet måste skaffa för att modernisera sin flotta, vilket utesluter Boeing KC -46A.

Även om den europeiska flygplanstillverkaren och dess amerikanska industripartner hade gett alla garantier vad gäller sysselsättning och lokal tillverkning för sina flygplan, orsakade detta beslut en chockvåg från Pentagon till Capitolium och hela vägen till Vita huset. . Det var faktiskt inte tal om att en europeisk flygplanstillverkare skulle ersätta flaggskeppet för amerikanska flygplanstillverkare i ett av dess föredragna områden, än mindre för USAF.

Boeing KC-46A KC-X-program
Vinnare av KC-X-programmet, Boeings KC-46A stötte på många utvecklingssvårigheter

Beslutet avslogs därför, och en ny tävling beställdes, denna gång utan stöd från Northrop Grumman för den europeiska flygplanstillverkaren, och uppenbar partiskhet att gynna Boeings KC-46A.

Observera att det i sig inte är något överraskande i att gynna din egen nationella produktion, snarare än en importerad lösning. Därför kan vi inte föreställa oss, i Frankrike, att flygvapnet eller marinen skulle besluta att vända sig till F-35A eller F-35C istället för Rafale.

Men Paris går inte igenom partiska uttagningsprov för att i detta fall ge bilden av ett öppet förfarande och därmed sannolikt att påtvinga sina partners samma metoder.

Hur som helst var genomförandet av KC-x-programmet mycket mödosamt för Boeing, dess KC-46A stötte på många svårigheter med att uppnå den utlovade prestandan. Den amerikanska flygplanstillverkaren fick till och med ta på sig kolossala förluster vid flera tillfällen för att hålla sig kvar i loppet.

Lockheed-Martin och Airbus förlitar sig på A330 MRTT tankflygplan för KC-Y-programmet

KC-y-programmet, den andra delen efter KC-X-programmet, som involverade 150 flygplan, lanserades 2021. Återigen befinner sig Boeings KC-46A Pegasus konfronterad med Airbus A330 MRTT, för tillfället i samband med Lockheed-Martin inom LMXT-programmet.

Efter de många svårigheter som Boeing-flygplanen stötte på som en del av KC-X såg det inte bra ut för den amerikanska flygplanstillverkaren. Speciellt eftersom den europeiska A330 MRTT samtidigt visade sig vara mycket effektiv och mycket uppskattad av de cirka 14 flygvapen som använde den.

LMXT Lockheed-Martin Airbus A330 MRTT
Konstnärens intryck av LMXT

Men i mars 2023 var det en twist. USAF meddelade att de skulle minska KC-Y till endast 75 flygplan, och att man med detta i åtanke gynnade en direkt förhandling med Boeing om en ny order, snarare än att gå igenom en besvärlig, lång och kostsam konkurrens.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Flash Defense | Tyskland | Tanker flygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna