Vad är chanserna för Rafale i Saudiarabien?

Le Rafale i Saudiarabien, är detta möjligt? Ett rykte, förmedlat av mycket välinformerade journalister som Michel Cabirol från latribune.fr, hade cirkulerat i flera månader. Enligt detta var Ryad aktivt intresserad av det franska jaktplanet, med en möjlig beställning, på lång sikt, på över 100 flygplan.

För dessa källor ville de saudiska myndigheterna framför allt ha ett modernt stridsflygplan för att ersätta de cirka 81 Tornado IDS och 62 F-15C som fortfarande var i drift, som varken var amerikansk eller till och med ITAR-fri för att undvika inblandning från Washington, och tyskfri. , för att använda det uttryck som då användes, att inte längre lida av förbundsdagens nycker.

Men hittills har det inte funnits några tecken på att officiella förhandlingar hade inletts mellan Riyadh och Paris i denna fråga. Dessutom nämndes hypotesen aldrig, ens off the record, av Dassault Aviation, till skillnad från andra prospekt som Indien (den 26 Rafale M av den indiska flottan), Serbien, Colombia eller Qatar.

Faktum är att informationen vidarebefordrat av samma Michel Cabirol i helgen, enligt vilken Riyadh hade bett Dassault Aviation om ett formellt erbjudande för 54 Rafale, utgör uppenbarligen en stor utveckling i denna fråga.

Saudiarabiens frustration över Typhoon och F-35A

Den saudiska begäran är framför allt ett svar på den anhopning av frustration som orsakats av de svårigheter som de senaste åren stött på med att skaffa nya stridsflygplan från dess två traditionella partners, USA och Storbritannien.

eurofighter typhoon arabie saudite
Saudiarabiens flygvapen implementerar 72 Eurofighters Typhoon.

Låt oss faktiskt komma ihåg att de saudiska flygvapnen aldrig har använt ett franskt stridsflygplan och har förblivit lojala mot USA sedan köpet av den första F-86 Saber på 50-talet, fram till ordern från det mycket avancerade F. -15SA på 2000-talet.

Likaså har Ryad sedan köpet av brittiska BAe Lightnings på 60-talet varit en lojal kund till den brittiska stridsflygindustrin, efter att till och med ha varit den enda exportkunden till Tornado ADV och IDS, och den av endast två Lightning, och systematiskt. den största exportkunden för sina enheter.

Trots dessa privilegierade förbindelser med Washington och London har Riyadh inte under de senaste åren lyckats modernisera sina flygvapen, och i synnerhet att ersätta 81 Tornado IDS och 61 F-15C som fortfarande är i drift, och markerar viktåren.

Ingen F-22 eller F-35A för det saudiska flygvapnet

De saudiska flygvapnen ville i själva verket förvärva F-22 så snart den amerikanska 5:e generationens stridsflygplan trädde i tjänst. Men, precis som i fallet med Japan, vägrade Washington att exportera sitt mest avancerade stridsflygplan för att skydda den avancerade teknik som den bär.

I brist på en F-22 vände Riyadh sedan till F-35A som kunde exporteras till nära allierade i USA. Även här, och som är fallet med andra länder som Förenade Arabemiraten eller Thailand, vägrades exporttillstånd för det enmotoriga jaktplanet som presenterades som efterträdare till F-16, under förevändning att jaktplanet inte kunde säljas endast till NATO-allierade och den amerikanska inre kretsen, som Japan, Australien eller Sydkorea.

F-35A Lightning 2
Washington vägrade att sälja F-35A som F-22 till Riyadh.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Saudiarabien | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

    • Anslutningen av Saudiarabien, med Iran, till BRICS i januari 2024 måste ha svalnat något av dess relationer med USA och motiverar förmodligen deras vägran att sälja F22 och andra F35 till ett land vars närmande till Kina är registrerat. Hoppas, om Dassault-kontraktet undertecknas, att USA inte kommer att tvinga oss att betala för det eftersom framtida PANG inte kommer att vara ITAR-fri!

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna