Vilken framtid för de polska arméerna efter valnederlaget för PiS?

Liksom Turkiet för några månader sedan hade Andrzej Dudas och PiS avgående regering gjort försvaret och de polska arméerna till en av frågorna i detta lagstiftande val.

Det är sant att PiS, utsatt för olika korruptionsskandaler å ena sidan, och för allt mer betydande spänningar med Europeiska unionen å andra sidan, saknade argument för att försvara sitt rekord, förutom den enorma ansträngning som gjorts för att modernisera och utöka de polska arméerna.

Försvar i hjärtat av det polska parlamentsvalet 2023

När mätningar alla visade ett nära val mellan mitten-vänsterpartiet KO och PiS, blev det allt tydligare att det senare inte skulle behålla sin absoluta parlamentariska majoritet, mitt i risken för nederlag av en mitten-vänsterkoalition ledd av Donald Tusk fortsatte att växa .

Faktum är att under de senaste månaderna har regeringens tillkännagivanden mångdubblats från Warszawa genom försvarsminister Marius Błaszczaks röst, så att det inte har gått en vecka sedan juni förra året utan tills ett stort kontrakt har tillkännagetts lanserat eller undertecknat av Polen.

2011 polska stridsplaner avklassificerade av Marius Błaszczak

Argumentationens höjdpunkt kom när det polska försvarsministeriet i mitten av september beslutade att göra det avklassificera och sprida stridsplaner från 2011, när Donald Tusk styrde landet. Detta baserades sedan på en tvåstegsstrategi, med ett initialt uttag under Vistula, sedan en motattack.

Donald Tusk val 2023
Donald Tusk och mitten-vänsterkoalitionen vinner det polska parlamentsvalet i oktober 2023.

Enligt den polske ministern var spridningen av dessa planer, även om de kom från en helt annan tid då hotet inte hade något gemensamt med idag, avgörande för att "förstå den strategiska visionen" hos hans motståndare.

Ett bittert nederlag för PiS och en seger för Donald Tusk

Trots dessa argument, som ofta upprepas av statliga medier, PiS kommer inte att ha lyckats vända poll-kurvan. Enligt exit opinionsundersökningar skulle han bara få 36,6 % av rösterna och 198 platser i riksdagen, landets underhus.

Hans extremhögerallierade, Konfederacja, skulle bara få 6,5 % av rösterna och 14 platser. Tillsammans skulle denna koalition bara ha 212 platser, långt ifrån de 231 som behövs för att nå majoritet.

För sin del skulle Civic Coalition eller KO av Donald Tursk ha samlat 31% av rösterna för 161 platser. Med sina allierade Third Way (13,5 %, 57 platser) och New Left (8,5 %, 30 platser), skulle den proeuropeiska mitten-vänsterkoalitionen få 248 platser, en bekväm ledning för att ta seger och bilda en ny regering.

Försvarsåtaganden och kontrakt gjorda av Andrej Duda

Om den nya regeringen kommer att ha mycket att göra på många områden blir försvarsaspekten utan tvekan den svåraste frågan att ta tag i och utveckla.

Polska arméerna K2 Svart Panther
De polska arméerna började ta emot de första partierna av K2 Black-stridsvagnar Panther Sydkoreaner beställde 2022.

Under de senaste månaderna har faktiskt tillkännagivanden och underskrifter av avsiktsförklaringar och kontrakt mångdubblats med många amerikanska, sydkoreanska, brittiska och ibland europeiska industrimän, med målet att senast 2035 upprätta en armé på 300.000 XNUMX man, perfekt beväpnade och utrustade.

Ett format för polska arméer på 300 000 man 2035

Faktum är att de flesta av de åtaganden som de polska myndigheterna gjort under det senaste året är skräddarsydda för detta mål och detta format. Så det finns 250 Abrams M1A2-stridsvagnar och tusen K2 Blacks Panther, som har beställts, eller håller på att beställas, av Warszawa.

På artilleriets område åtog sig de polska arméerna att befästa 231 sydkoreanska K239 Chunmoo raketuppskjutningssystem med lång räckviddOch 480 amerikanska HIMARS-system. Dessa måste stödjas av 96 AH-64E Apache-stridshelikoptrar, och 50 FA-50 lätta jaktplan.

Totalt uppgår Warszawas åtaganden de senaste månaderna till cirka 50 miljarder euro, varav mindre än 10 % är med försvarstillverkare från Europeiska unionen (främst Italien och Frankrike).

Skapandet av en statsskuld på 2 % av BNP för att finansiera moderniseringen av det polska försvaret


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Försvarsnyheter | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna