Sverige lägger ukrainska Gripen på förhandlingsbordet för Nato-medlemskap

Sverige har just meddelat att man nu kopplar den ukrainska JAS 39 Gripen-filen till den om sitt NATO-medlemskap, fortfarande blockerad av Turkiets och Ungerns veto, i en särskilt komplex situation.

Knappt två månader efter starten av den ryska offensiven i Ukraina, i april 2022, förklarade Finland och sedan Sverige sina kandidatur för att gå med i Nato under det påskyndade förfarandet. För dessa två länder, som hade förblivit neutrala under hela det kalla kriget, var det en betydande vändning och ett första misslyckande för Vladimir Putins strategi i Europa.

Även om detta tillkännagivande mottogs mycket väl av den stora majoriteten av medlemmarna i alliansen, två av dem, Ungern och Kalkon, beslutade att motsätta sig det, lika mycket av interna politiska skäl och bilaterala förbindelser med Stockholm och Helsingfors, som för att få vissa eftergifter från européerna eller Washington.

Svenskt NATO-medlemskap försenat av Turkiet och Ungern

Ett år senare, den 4 april 2023, Finland blev det 31:a medlemslandet i Atlantiska alliansen. Sverige å sin sida är fortfarande hotat av att de ungerska och turkiska parlamenten inte ratificerat sin ansökan om medlemskap.

För Budapest handlar det om att genom denna manöver få vissa europeiska sanktioner dekreterade till följd av de allt allvarligare brotten mot vissa grundläggande åtaganden från den ungerska regeringens och dess nationalistiska president Viktor Orbans sida.

Magdalena Andersson Sanna Marin
Sveriges statsminister Magdalena Andersson (förgrund) och hennes finska motsvarighet Sanna Marin vid den gemensamma presskonferensen i morse för att tillkännage de två skandinaviska ländernas beslut att gå med i Nato

Situationen är ännu mer komplex när det gäller Turkiets opposition. President Erdogan avser i själva verket att mot sitt godkännande få ett hävande av vissa sanktioner som tillämpas av européerna, och särskilt av USA, mot vissa militära tekniker. Det handlar till exempel om inköp av ett fyrtiotal F-16 Block 70 och 80 kit för att få en del av dess flotta till denna standard.

Men relationerna mellan Ankara och Stockholm är i sig spända. De turkiska myndigheterna kritiserar alltså det skandinaviska landet för att ha gett asyl till ett visst antal kurdiska personligheter som enligt dem tillhör PKK.

Vidare tolererar Ankara inte att beslutet att utlämna dessa personer, anklagade för terrorism av det turkiska rättssystemet, inte beror på den verkställande makten, utan på det svenska rättssystemet, som är helt oberoende och inte delar slutsatserna från dess turkiska. motpart angående dessa människor.

Svenska armén kallade in för att förstärka kriget mellan turkiska maffiagäng

Stockholm står samtidigt inför ett mycket anmärkningsvärt uppsving av våld under flera månader, kopplat till ett gängkrig mellan olika turkiska maffier, som redan har lett till mer än 40 våldsamma dödsfall i det skandinaviska landet sedan början av året. inklusive flera civila offer för fel av turkiska brottslingar.

Situationen på detta område har försämrats så mycket att de svenska myndigheterna nyligen meddelade detde skulle uppmana svenska armén att komma och stödja polisen, både för att säkerställa säkerhetsuppdrag och för att stödja polisstyrkorna i fråga om logistik och analys, utan att dock ingripa i själva polisuppdraget.

CV90 VCI
Sverige överförde ett femtiotal CV90 infanteristridsfordon till Ukraina.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Internationella förhandlingar | Militära allianser | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna