Natos flygvapen ökar antalet övningar för att skingra sin stridsflotta.


När risken för storkonflikt återkommer, inklusive i Europa, återupptar Natos flygvapen spridningsövningar för sin stridsflotta för att bemöta hotet från ballistiska missiler, kryssningsmissiler och attackdrönare på långa avstånd, på militära flygfält som del av förebyggande strejker. Det är i detta sammanhang som övningen Baana 2023 ägde rum i Finland, vilket gjorde det möjligt för flera flygvapen att öva på att använda delar av motorvägar för att placera ut sitt stridsflyg.

Spridningsövningar för jaktflottan var vanliga under hela det kalla kriget. Alla flygvapen visste faktiskt att deras militära flygfält skulle bli målet för fiendens bombningar, förmodligen med kärnvapen, för att eliminera Natos stridsflottor som då representerade alliansens främsta tillgång i Warszawapakten.

Vissa flygplan, som svenska JAS 37 Viggen, amerikanska A-10 Thunderbolt II, och särskilt brittiska Harrier, hade konstruerats just med syftet att kunna sättas in från provisorisk terräng, som små civila flygfält eller sektioner av motorväg.

Återkomsten av spridningsövningar för stridsplan kopplade till det internationella sammanhanget

Med slutet av det kalla kriget avtog detta behov av en viss rustikitet i stridsflygplan eftersom hoten mot flygbaser blev försumbara, särskilt under asymmetriska konflikter.

Motorvägsspridningsövningar Taiwan hägring 2000-5
De taiwanesiska flygvapnen har aldrig slutat öva på den operativa spridningen av sina stridsflygplan, särskilt på delar av motorvägar.

Och endast ett fåtal länder, däribland Sverige och Finland, som då var anslutna till sin neutralitet, eller Taiwan som hotades av Peking, fortsatte att utöva sina JAS 39 Gripen, F/A-18 Hornet, F-16 och Mirage 2000, för att använda landningsbanor improviserade för att säkerställa deras spridning.

Den ökade spänningen mot Kina, den massiva ankomsten av långdistansvapen som kryssningsmissiler eller attackdrönare, och särskilt lärdomarna från kriget i Ukraina, har fått flygvapnet att ompröva denna taktik. för att garantera deras operativa effektivitet, inklusive bortom en motsatt förebyggande strejk.

Övning Baana 2023 i Finland

I detta område åkte flera flygvapen för att utöva sina talanger och lära av de mest erfarna, under en övning som nyligen hölls i Finland för några dagar sedan.

Denna övning, som kallas Baana, äger rum varje år och gör det möjligt för det finska flygvapnet att tillfälligt använda delar av motorvägarna för att öva på att lyfta, landa och använda sina bålgetingar från denna försämrade miljö.

Eurofighter Typhoon Royal Air Force Finland motorvägsövning Baana 2023
Eurofighter Typhoon lyfter från en del av den finska motorvägen under övning Baana 23

I år har dock andra flygplan anslutit sig till de finska jaktplanen, bl.a Eurofighters Typhoon av Royal Air Force, samt norska F-35A.

Målet var att validera flygplanens förmåga att använda denna typ av provisorisk terräng, men även flygvapnets förmåga att säkerställa utplaceringen av jaktplan i försämrade miljöer.

Eurofighter Typhoon av RAF och norska F-35A på finska motorvägar

Deltagandet av den norska F-35A var av särskilt intresse för finnarna, som förklarade sig för att Lockheed-Martin-jaktplanet skulle ersätta dess Hornets under de kommande åren.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär träning och övningar | Försvarsnyheter | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna