Tyskland beställer 5 israeliska PULS-raketuppskjutare tack vare holländskt kontrakt

Det kommer inte att ha dragit ut på tiden. Berlin har i själva verket precis meddelat en beställning på 5 israeliska PULS-raketuppskjutningssystem för att ersätta de 5 M270 MARS 2 från Bundeswehr som skickades till Ukraina, bara några dagar efter att Warszawa gjorde detsamma, men denna gång för 486 HIMARS-uppskjutare.

Varför är dessa två ämnen relaterade, förutom det faktum att de är två moderna raketsystem med lång räckvidd? Ett litet steg tillbaka är nödvändigt, i 4 steg!

1- Nederländerna och KMW föredrar Elbits PULS

I april förra året presenterade Haag en rad åtgärder och program för att modernisera och stärka sina militära tillgångar. Förutom att öka budgeten för sina arméer med 40 % för att nå de 2 % av BNP som Nato krävde 2024, hade de nederländska myndigheterna också meddelat ordern för JASSM-ER kryssningsmissiler för att beväpna deras F-35A, men även RGM/ UGM-109E Tomahawk för att utrusta sina fregatter och ubåtar.

Överraskningen kom dock från tillkännagivandet av en order på 20 Precise and Universal Launching System eller PULS raketuppskjutare, designade och tillverkade av israeliska Elbit.

Några veckor tidigare hade Haag faktiskt fått grönt ljus från American Foreign Military Sales, eller FMS, att förvärva lika många HIMARS-system för 670 miljoner dollar. Uppenbarligen hade de nederländska myndigheterna fått bättre villkor än de som Washington föreslagit.

De 5 PULS raketuppskjutare som kommer att förvärvas av Bundeswehr genom det holländska handelsavtalet kommer att ersätta de 5 M270 MARS 2 som skickas till Ukraina.
De 5 PULS raketuppskjutare som kommer att förvärvas av Bundeswehr genom det holländska handelsavtalet kommer att ersätta de 5 M270 MARS 2 som skickas till Ukraina.

PULS hade redan valts av Danmark i början av året och var också intressant för Spanien och Tyskland. Sålunda presenterade industrigruppen Krauss-Maffei i december 2022, en potentiell efterträdare till tyska M270 MARS 2, baserad just på den israeliska PULS.

2- Rheinmetall samarbetar med Lockheed-Martin för HIMARS

I slutet av april var det dock turen till Rheinmetall skriver på ett avtal, denna gång med Lockheed-Martin, för att utveckla samma efterträdare till MARS 2, denna gång på basis av amerikanska HIMARS, genom att åka på det nytecknade industriavtalet kring konstruktionen av den centrala delen av flygkroppen till F-35A.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 flera raketavfyrar | Tyskland | Artilleri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT