Den nya franska vapenexportpolitiken avslöjas i Grekland.

Den franska vapenexportpolitiken har formats av flera decennier av framgångar, och fört den till foten av världsexportpodiet sedan mitten av 60-talet, trots traumat från andra världskriget och den tyska ockupationen.

Detta var sedan strukturerat kring två kompletterande tillvägagångssätt. För det första, försvarsindustriella partnerskap som gav upphov till många kalla krigets program som jaktbombplanet Sepecat Jaguar, Breguet Atlantic maritima patrullflygplan, Milan och HOT pansarvärnsmissiler och treparts minjägare.

Alla dessa samarbetsprogram har genomförts med Frankrikes europeiska grannländer: Tyskland, Italien, Storbritannien, Belgien och Nederländerna.

Fransk vapenexportpolitik sedan 1945

Samtidigt ökade Paris sina framgångar med att exportera utrustning, särskilt till länder i Mellanöstern (Israel sedan Saudiarabien, Irak, Qatar och Förenade Arabemiraten), i Europa (Belgien, Grekland, Spanien), i Amerika i söder (Brasilien) , Argentina, Chile, Peru), i Afrika (Marocko, Egypten, Sydafrika, Libyen, etc.) samt i Asien-Stillahavsområdet (Pakistan, Indien, Australien, Taiwan, etc.).

Vapenexporten har inte utvecklats politiskt mellan 1945 och 2022
Fransk vapenexportpolitik hade knappt utvecklats sedan slutet av 50-talet, och de första stora framgångarna för franska försvarstillverkare på den internationella scenen.

Denna uppdelning mellan europeiska partners och globala kunder varade fram till president Macrons ankomst till Élysée 2017, även om det blev allt tydligare att det inte längre svarade effektivt på franska industriella och tekniska möjligheter.

Under sin första femårsperiod reproducerade Emmanuel Macron och försvarsmaktens minister, Florence Parly, denna modell, genom att ta flera europeiska initiativ för att ge substans åt den europeiska försvarsambitionen som stöddes av den nyvalde presidenten. .

Detta födde det fransk-belgiska CaMo-programmet och grävde fram Lancaster House-avtalen med London. De två huvudaspekterna av denna presidentens önskan var framväxten av en "Airbus Naval" genom att associera Naval Group med den italienska Fincantieri inom ett joint venture kallat Naviris, och framför allt lanseringen av flera stora fransk-tyska program, inklusive det nu väl- kända FCAS och MGCS.

Misslyckandet med president Macrons europeiska ambitioner

Tyvärr för den franske presidenten slog denna strategi tillbaka vid ett flertal tillfällen. Efter att Fincantieri misslyckades med köpet av Chantiers de l'Atlantique, tömdes Naviris på sin substans, för att bli en struktur begränsad till bilaterala samarbetsprogram, såsom moderniseringen av luftvärnsförstörare av Horizon-klassen.

P8 från den indiska flottan e1686057650829 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Försvarsanalys | Militär flottkonstruktion
Order of Boeing P8A Poseidon av Luftwaffe satte stopp för det fransk-tyska MAWS-programmet

Samarbetet med Tyskland har också försämrats, efter att Berlin övergav programmen MAWS, CIFS och Tiger III, medan FCAS men särskilt MGCS regelbundet stöter på betydande turbulens som hotar deras egen hållbarhet.

Det är dock förmodligen sken av allt mer uppenbara skillnader mellan Paris och Berlin, vare sig det är förvärvet av F-35A eller lanseringen av det europeiska Skyshield-initiativet som samlar 15 europeiska länder, men stängt för Frankrike och Italien, som ledde fransmännen. myndigheter att överväga att ändra denna exportstrategi.

Mot en ny fransk politik för partnerskap och vapenexport

Början av denna utveckling dök upp under parlamentets omröstning om den militära programmeringslagen 2024–2030 av parlamentet våren 2023. Vid detta tillfälle hade ministern för försvarsmakten Sébastien Lecornu faktiskt meddelat att den nya versionen av Rafale, F5, också mycket mer ambitiös än väntat, skulle utvecklas till 2030.

Twin Engine Deck Based Fighter TEDBF Concept Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Försvarsanalys | Militär flottkonstruktion
Safran och Dassault Aviation skulle kunna gå med i utvecklingen av TEDBF-programmet, den framtida indiska ombordade jagaren.

speciellt, detta program skulle vara öppet för "Club Rafale », nämligen de länder som implementerar anordningen, har en försvarsflygindustri och som vill investera i den. Detta var första gången som Frankrike öppnade försvarsindustriellt samarbete för icke-europeiska länder, vilket representerade en strategisk fråga för landet.

Några veckor senare, med anledning av det officiella besöket av den indiska premiärministern Narendra Modi i Frankrike för firandet den 14 juli, diskuterades flera fransk-indiska program, vid sidan av det framtida förvärvet av 26 Rafale M och ytterligare tre Scorpene-ubåtar för den indiska flottan.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Försvarsanalys | Militär flottkonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna