Japan vill utveckla en konkurrent till den europeiska Meteor-missilen "effektivare och billigare".

Meteormissilen är allmänt erkänd idag som en av de bästa luft-till-luft-missilerna med lång räckvidd. Med en massa på endast 185 kg, för 3,65 m lång, utvecklas den i storlekskategorin för den amerikanska AIM-120 AMRAAM och den ryska R-77, för överlägsen prestanda.

Å andra sidan är den mer kompakt och lättare än den kinesiska PL-15 (230 kg) samtidigt som den erbjuder en jämförbar räckvidd och hastighet. Och om den ryska R-37M, med sin aviserade räckvidd på 400 km och sin hastighet på Mach 5, överträffar Meteor på papper och dess hastighet på Mach 4 för en given räckvidd som är större än 150 km, den är också tyngre (600 kg) och imponerande (6 meter), till den grad att den bara kan bäras av Su-35 och Mig-31 .

Meteormissilen, en av de mest kraftfulla i sin klass idag

Det är därför inte på något sätt förvånande att Meteor idag är en riktig framgång efter att ha valts hittills av 14 nationer för att beväpna sina Typhoon, Rafale och Gripen. Dess prestanda är sådan vissa länder kopplar förvärvet av europeiska flygplan till leveransen av denna missil samtidigt (vilket också var fallet med kryssningsmissilen SCALP för Egypten).

Meteor-missilen är inte bara effektiv, utan den är också billig jämfört med konkurrenterna. Faktum är att de offentliga uppgifterna gör det möjligt att uppskatta enhetspriset runt 2 miljoner euro, där AIM-120C-8 till exempel skulle kosta 2,5 miljoner $ per enhet, samtidigt som den är betydligt mindre effektiv. .

Meteormissilen är idag en värdefull tillgång för de europeiska enheter som använder den på den internationella scenen, som t.ex. Rafale franska, svenska Gripen och Eurofighter Typhoon Europeiska.
Meteormissilen är idag en värdefull tillgång för de europeiska enheter som använder den på den internationella scenen, som t.ex. Rafale franska, svenska Gripen och Eurofighter Typhoon Europeiska.

En ny missil för GCAP-programmet

De japanska myndigheterna har dock tillkännagivit, som en del av GCAP-programmet i samarbete med Storbritannien och Italien att utforma en sjätte generationens efterträdare till de europeiska Eurofighters och den japanska F-6, utvecklingen aven ny luft-till-luft-missil som påstår sig vara "effektivare och billigare" än Meteor.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 luft-luftmissiler | Stridsflygplan | Flash försvar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna