Gripen, F-16..: kommer ljusjaktare att se sin image återhämta sig i Ukraina?

De senaste decennierna, enmotoriga lätta jaktplan, som franska Mirage 2000, amerikanska F-16 eller till och med svenska Gripen, har förlorat sin dragningskraft till världens flygvapen, inför tyngre och mer mångsidiga flygplan som F-35 eller Rafale.

Dessa enheter hade dock utgjort ryggraden i många flygvapen sedan 70-talet, som uppskattade deras prestanda, men också de rimliga kostnaderna och en mycket mindre restriktiv implementering än den för tyngre enheter som F-15 eller F-18.

Den växande besvikelsen mot västerländska lättjaktare

Det måste erkännas att sedan sovjetblockets fall har de specifika intressena för dessa anordningar, som är mer ekonomiska, därför sannolikt kommer att köpas i större antal och som kan användas från mer grundläggande infrastrukturer, förlorat sin dragningskraft i ansikte för den stora mångsidighet och räckvidd som utlovats av de nya mediumjägarna.

De negativa effekterna på styrkornas massa verkade då av mindre betydelse, medan hypotesen om en högintensiv konflikt verkade uteslutas på kort eller medellång sikt.

F 35A underhåll e1681302744721 Jaktflygplan | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten
Medelstora jaktplan som F-35A är inte bara dyrare än lätta jaktplan, de kräver också tyngre underhåll och dedikerad infrastruktur för att fungera.

Det är i detta sammanhang som F-16, Gripen och Mirage gradvis förlorade sin prevalens inom en majoritet av flygvapnen, utom den minst begåvade bland dem. Så här, på grund av brist på nya beställningar, stängdes Mirage 2000 löpande band 2011, medan den årliga F-16-produktionen delades med 3 under de senaste 10 åren.

När det gäller svenska Gripen fick man, efter en bländande och lovande debut på 90-talet, sedan möta en serie avsuccessiva kommersiella misslyckanden, kompenserade av den enda brasilianska ordern, oftast inför den amerikanska F-35A eller den Rafale Franska.

Ukrainas insisterande på F-16 och Gripens

Men saker och ting kan förändras i detta ämne under de kommande månaderna och åren. Faktum är att Mirage 2000, F-16 och speciellt Gripen är just de enheter som efterfrågats i månader av Ukraina för att möta rysk luftmakt.

Även om de delvis neutraliserats av den allestädesnärvaro av luftvärnssystem som är utplacerade på båda sidor, fortsätter flygvapnen att spela en viktig roll i konflikten mellan ryssar och ukrainare, oavsett om det handlar om att stödja engagemang på marken, att förstöra fiendens logistik och kommandoplatser, eller för att hindra motståndaren från att göra det.

Mirage 2000 taiwan jaktflygplan | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten
Taiwanesiska Mirage 2000-5 tränar regelbundet för att använda delar av motorvägen och andra flygfält för att hantera det kinesiska hotet.

De ukrainska flygstyrkorna, som fortfarande är utrustade uteslutande med flygplan av sovjetiskt ursprung, delvis levererade av tidigare medlemmar av Warszawapakten, som är allierade med Kiev, sätter ett betydande tryck på det logistiska flödet i djupet av det ryska systemet.

De lider dock av begränsningar som har glömts bort i flera decennier av västerländska planerare, särskilt den stora sårbarheten hos flygbaser, lätt lokaliserade och identifierbara, särskilt med hjälp av rymden, och svåra att försvara mot kombinerade attacker som kombinerar ballistiska missiler och kryssningsmissiler. och drönare av olika typer.

Generalstaben är desto mer medveten om dessa sårbarheter eftersom den vid flera tillfällen har utnyttjat dem för att slå hårt mot de ryska flygvapnen, inklusive de strategiska flygvapnen vid Engels, och långdistansbombarstyrkans aktion vid flygbasen Soltsy-2 söder om St. Petersburg.

Krigets begränsningar i Ukraina


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna