Sikte Warszawa för högt för de polska väpnade styrkorna?

La Pologne agerar som en hare i Europa när det gäller försvarsinsatser och modernisering av de polska väpnade styrkorna under de senaste åren, och i synnerhet sedan början av den ryska aggressionen mot Ukraina. Redan före attacken mot Kiev var Warszawa redan bland Natos utmärkta studenter på detta område, med en försvarsinsats på 2,5 %, vilket bara gav efter för USA och Grekland i detta område.

Sedan dess har de polska myndigheterna gjort konstruktionen av landets militära verktyg till ett viktigt strategiskt mål, genom att snabbt inrikta sig på en försvarsinsats utöver 3,5 % av dess BNP, och genom att multiplicera tillkännagivanden och kontraktsförvärv.

En aldrig tidigare skådad insats för den polska försvarsmakten

Det måste sägas att dessa tillkännagivanden kan imponera, med ambitionen att gå från 4 till 6 mekaniserade divisioner till 2035, förvärvet av 1350 1 M2 Abrams och K1400 stridsstridsvagnar, 96 700 Borsuk infanteristridsfordon, 155 Apache pansarvärnshelikoptrar eller nästan 9 XNUMX mm KXNUMX och Krab självgående kanoner, och lika många HIMARS och K239.

Inom flygsektorn har Polen, förutom förvärvet av 34 F-35A som tillkännagavs 2019, förvärvat 50 sydkoreanska lätta stridsflygplan FA-50, och ögon enträget på KF-21 Boramae från samma byggare, med en tidtabell tillkännagiven för 2026. Inom sjöfältet började byggandet av den första fregatten i Miecznick-programmet denna vecka, medan ORKA ubåtsprogram startades om.

De första polska FA-50:orna togs i bruk för några dagar sedan
De första polska FA-50:orna togs i bruk för några dagar sedan

Även rymdsektorn har tagits över av Warszawa, med ordern i december förra året två militära observationssatelliter från franska Airbus DS. Faktum är att allt tyder på att de polska arméerna kommer att bli ett formidabelt militärt redskap under de kommande åren, i stånd att nästan på egen hand begränsa det ryska hotet som inte kommer att misslyckas med att återuppstå när konflikten i Ukraina är över.

Vi kan också tro att de senaste avsägelserna från västeuropéer i ämnet förtätning av deras arméers högintensiva kapacitet delvis är kopplade till vissheten om att Warszawa kommer att utgöra en oframkomlig glacis för de ryska arméerna under de kommande åren.

Mänskliga resurser spänningar

Men liksom sina västerländska motsvarigheter verkar de polska arméerna också stöta på betydande svårigheter på området för mänskliga resurser, vilket potentiellt hotar det extraordinära verktyg som regeringen utformat.

enligt en artikel publicerad av den polska försvarets informationssajt Defense24.pl, skulle de polska arméerna i själva verket möta betydande spänningar i detta område, kopplade inte till rekryteringssvårigheter som i Västeuropa eller USA, utan till dess chefers lojalitet.

De polska väpnade styrkorna möter också svårigheter när det gäller mänskliga resurser
De polska väpnade styrkorna möter också svårigheter när det gäller mänskliga resurser

Enligt artikeln påskyndar således ett antal stora chefer, officerare, men även underofficerare, som idag utgör ryggraden i försvarsmaktens ledningskedja, sin pensionering och hotar ålders- och tjänstepyramiden. effektiv armé.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Polen | Försvarsanalys | Artilleri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna