Tyskland vs Indien: Bör Frankrike revidera sin doktrin om försvarsindustriellt samarbete?

Kort efter sin anslutning till Élysée 2017 åtog sig president Emmanuel Macron att ge substans åt ett av de viktigaste målen för hans internationella och europeiska agerande, genom att komma överens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel om att göra det fransk-tyska paret till en central del av uppkomsten av ett försvarseuropa.

För att uppnå detta tillkännagav de två statscheferna ett ambitiöst industriellt samarbete genom lanseringen av fem stora fransk-tyska industriförsvarsprogram: den nya generationens FCAS-stridsflygplan som ska ersätta 5 Rafale franska och Typhoon tyskar,den nya generationens stridsvagn MGCS att ersätta Leclerc och Leopard 2; det långdistansartilleri CIFS-programmet för ersättning av Caesar och Pzh2000 samt LRU för armén och Bundeswehr, MAWS patrullflygplan för ersättning av Atlantique 2 och Orion P-3C samt Tiger III-programmet och dess pansarvärnsmissil lång räckvidd, för att modernisera flottan av Tiger-stridshelikoptrar och ersätta de Hellfire- och Spike-missiler som för närvarande används.

Dessa program, som lanserades när spänningarna mellan Angela Merkel och Donald Trump var på topp, vissnade snabbt när Berlin och Washington mildrade sina positioner, och ännu mer efter Joe Bidens ankomst till Vita huset.

P8 Poseidon Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Tyskland | Försvarsanalys
Tillkännagivandet av förvärvet av P8A Poseidon från Patrouille Maritime för att ersätta P-3C Orion från Luftwaffe, lät dödsstöten för MAWS-programmet, även om Berlin förnekar det

Detta är hur successivt Tiger III-helikoptern och dess missil, CIFS-artillerisystemet och MAWS maritima patrullflygplan övergavs, om inte strikt övergivna, Berlin har aldrig öppet medlat om sina undersåtar, i vilket fall som helst förrän Paris åtog sig att utveckla dessa förmågor på annat sätt, inför operativa deadlines och framväxande tidsfrister.

Efter att ha kommit nära en explosion under flygningen kring spänningarna mellan Dassault och Airbus DS över piloteringen av den första pelaren i FCAS-programmet, designen av själva NGF-stridsflygplanet, slutade det med att det togs ur hjulet, nyligen, att lansera designfasen av prototypen, med hjälp av ett fast och beslutsamt ingripande från de franska, tyska och spanska ministrarna, men inte utan betydande förseningar efter att ha lett Frankrike att lansera ett program Rafale F5 mycket mer ambitiös och därför kapabel att tillhandahålla tillfälligt arbete både inom det operativa och kommersiella området.

När det gäller MGCS-programmet står det nu stilla, i synnerhet efter att Berlin införde integrationen av Rheinmetall där 2019, vilket djupt destabiliserade den initiala balanserade industriella delingen mellan franska Nexter och tyska KMW, för tillfället sammanförda i en gemensam satsa KNDS.

Dessutom står den nu inför återhämtningen i världens efterfrågan på tunga stridsvagnar efter kriget i Ukraina, vilket leder till en djupgående omstrukturering av marknaden och därför betydande förändringar i tidtabeller som potentiellt är mycket fördelaktiga för tysk industri, men katastrofala för fransk industri och arméer.

vid kmw leopard 2a7 med troféaps på natodagen 2022 4608 x v0 9cxnnjwz5afa1.jpg Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Tyskland | Försvarsanalys
Omvälvningen på marknaden för tunga tankar efter kriget i Ukraina har gjort att Leopard 2 i sin nya A8-version i framkant, vilket leder till ett uppskjutande av MGCS-programmet

Till denna bild som redan till stor del börjat på frågan om det möjliga byggandet av försvarets Europa på grundval av det fransk-tyska paret, tillkännagav den nya förbundskanslern Olaf Scholz, i slutet av augusti 2022, lanseringen av European Sky Shield-initiativet, som syftar till att slå samman och organisera metoderna för upptäckt och engagemang för europeiska länder inom området för luftvärns- och antimissiler.

Om 14 europeiska länder anslöt sig till initiativet vid lanseringen, deltar inte Frankrike, utan att man egentligen vet om det är ett avslag från Paris eller ett tyskt initiativ som frivilligt har uteslutit Frankrike och särskilt dess industriella lösningar på detta område.

Faktum är att det är uppenbart att målen för 2017 inte längre är relevanta, medan ingen kan förutsäga om MGCS och till och med FCAS kommer att ta slut. Men de svårigheter som Paris har stött på de senaste åren med Tyskland är inte specifika för detta land, långt därifrån.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Tyskland | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna