Vilka alternativ för europeiska arméer som står inför den hotande arbetskraftskrisen?

Under de senaste åren verkar det som att de flesta europeiska arméer har stått inför en stor bemanningskris och kämpat för att rekrytera och behålla sin personal, ett ämne behandlat flera gånger på vår sida under några månader. Dessa svårigheter har blivit desto mer intensiva på senare tid som efter den ryska aggressionen mot Ukraina har många av dessa arméer åtagit sig att återta massan och därför öka sina rekryteringsmål, ofta utan större framgång. , tvärtom.

Det är sant att utöver ett minskat antal kandidater tenderar arméer nu att vilja rekrytera bättre och bättre utbildade profiler, vilket påtvingas av den snabba ökningen av teknologin på alla nivåer av aktionen, medan de fysiska och psykologiska standarderna bibehålls, vilket naturligtvis skapar större spänning på det initiala filtret "tillåtet".

Om rekryteringen är svårare är det tydligen lika svårt att behålla militär personal. Många rapporter i Europa som i USA, rapportera en mycket lägre andel återengagemang idag än vad det var tidigare, särskilt kopplat till attraktionskraften hos den privata sektorn som är förtjust i den kompetens som förvärvats av militär personal, men också till en lägre total motståndskraft inför militärlivets begränsningar, som annars värderas mycket lite, inklusive inkluderat inom arméerna själva.

Maidenance Rafale e1687431710743 Militär planering och planer | Militära allianser | Försvarsanalys
Tekniska färdigheter som förvärvats av militären värderas högt av den privata sektorn

Dessa två svårigheter som ackumuleras ser de europeiska arméerna idag sina pyramider av rang, åldrar och färdigheter, överensstämmande med den militära hierarkiska organisationen, direkt hotade på medellång sikt, till den grad att detta fenomen direkt skulle kunna förändra den militära potentialen. , och därför avskräckande. , av dessa länder, i ett internationellt sammanhang som inte är särskilt tillåtande på detta område.

Utöver dessa tekniska aspekter som förklarar de återkommande rapporterna som belyser svårigheterna i fråga om mänskliga resurser i Italien, Tyskland, Schweiz eller Storbritannien, är ett andra fenomen, mycket mer problematiskt, i funktion på medellång sikt, vilket kommer att potentiellt förändra rekryteringskapaciteten och därför själva formatet för europeiska arméer under de kommande åren och decennierna.

Ett hot mot arbetskraften på medellång sikt som är omöjligt att undvika?

Den europeiska demografin, med en genomsnittlig fertilitet under 1,5 barn per kvinna maskerar betydande klyftor mellan de franska 1,83 och de italienska och spanska 1,2, men också en medelålder ökade från 36 år 2000 till 42 år 2023, och en genomsnittlig skuldsättning av stater som har ökat med nästan 50 % från 62 % 2008 till 92 % 2021, utgör en kombination av de mest oroande faktorerna för arméns rekryteringspolitik.

Det relativa antalet kandidater kommer alltså att minska, på grund av ett mindre antal barn, och därför unga berättigade till militära funktioner. Samtidigt kommer den kombinerade effekten av befolkningens åldrande och försämringen av de offentliga finanserna att uppmuntra regeringar att gynna produktiva profiler, därför inriktade på den privata sektorn, om så bara för att försöka hålla företagen flytande.

Bundeswehr är särskilt utsatt för denna arbetskraftskris
30 % av Bundeswehrs personal måste ha lämnat tjänsten senast 2027 efter att ha uppnått åldersgränsen

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

  1. […] Faktum är att den strategi som använts fram till nu, särskilt under det kalla kriget, som består av att prepositionera ett stort lager av utrustning och ibland män nära de troliga områdena för engagemang, har idag blivit både mycket dyr på grund av kostnaderna för material, och mycket komplicerat att implementera på grund av de HR-begränsningar som ålagts de amerikanska arméerna som alla västerländska arméer. […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna