Vilka är dessa fyra alternativ till GPS-positionering som arméer utvecklar runt om i världen?

Genom historien har kommunikation och navigering varit kärnan i militär manöver, för att samordna åtgärder och rörelser hos avlägsna enheter. Från sammanfattande kartor, ljudsignaler och flaggor som använts sedan antiken, har arméer utvecklats mot allt mer effektiva och precisa system, som kan åstadkomma den förväntade effekten i det önskade ögonblicket och därmed multiplicera effekten.

Inom navigeringsområdet, uppfinningen av Global Positioning System, eller GPS, i början av 70-talet, baserat på en positionssignal triangulerad från minst 4 satelliter som rörde sig 20 000 km över jorden, och på precisionen hos de nya atomklockorna, representerade en avsevärd revolution i genomförandet av militära aktioner initialt, sedan i uppkomsten av precisionsvapen som också använde denna signal för att nå sitt mål med metrisk precision.

Eftersom GPS-positionering har blivit en nyckelkomponent för arméer var det förutsägbart att andra länder, eller grupper av länder, också skulle utveckla liknande lösningar. Men också att alla skulle försöka beröva motståndaren denna signal, och dess precision.

GPS har etablerat sig inom många militära områden

Detta var fallet med det ryska GLONASS-systemet som togs i bruk i mitten av 90-talet, det kinesiska BeiDou-systemet i början av 2000-talet, samt det europeiska Galileo-systemet från mitten av 2010-talet.

krasukha 4 GPS störning Ryssland Styrsystem | USA | Ryska Federationen
Ryssland har utvecklat ett brett utbud av system som syftar till att störa eller driva (vi talar om spoofing) GPS-signalen

Genom att kontrollera all teknik, och i synnerhet satelliterna själva, kan deras ägare, och därmed deras arméer, begränsa deras användning eller precision för andra operatörer, eller till och med använda varianter som är mer exakta och mer resistenta mot störningar, vilket är fall med GPS-signalen som används av de amerikanska väpnade styrkorna och deras 5 Eyes allierade.

Framför allt åtog sig många av dessa länder att utveckla kapacitet som syftar till att beröva motståndaren användningen av sina egna system. Kina, och mer så Ryssland, har alltså utvecklat flera tekniker för att skymma ett givet utrymme för GPS-signalen genom användning av intensiv elektromagnetisk störning, men också för att minska dess precision, genom att använda parasitiska signaler som orsakar mottagardrift. , detta kan räknas i kilometer. Detta kallas spoofing.

Om USA, som tidigare nämnt, har utvecklat varianter av GPS-signalen som är mer motståndskraftiga mot störningar och spoofing, är sekundära användare som huvudregel inte utrustade med dem.

Detta förklarar i synnerhet rapporterna som tyder på en viss brist på effektivitet hos de markuppskjutna bomberna med liten diameter eller GLSDB-raketerna som använts av ukrainarna under de senaste månaderna, som utnyttjar, i versionen som sänds till Kiev, en version av GPS, mindre motståndskraftig till jamming och spoofing än de som används i de amerikanska arméernas vapensystem. Det är dock okänt om detta motstånd är tillräckligt för att övervinna rysk eller kinesisk störning.

Tornado navigation cockpit skalade styrsystem | USA | Ryska Federationen
När den togs i drift hade Panavia Tornado ett mycket effektivt navigationssystem som kombinerade en tröghetsenhet, en terrängföljande radar och ett automatiskt kartrullningssystem, vilket gjorde att flygplanet kunde operera i mycket låg hastighet, höjd och hög hastighet med låg sikt.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Styrsystem | USA | Ryska Federationen

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna