Moderna attackhelikopterbärare: det aero-amfibiska hotet under horisonten (del 2)

Som vi har sett i den första delen av denna artikel, attackhelikopterfartygen, ett hybridfartyg som kombinerar en kraftfull marin luftkapacitet med ett rakt flygdäck och en stor hangar som tillåter implementering av en flotta av manöver- och stridshelikoptrar, samt en amfibiekapacitet genom en flotte som kan ta emot landningsfarkoster eller överfallshovercraft, verkade svara på spridningen av kustbatterier utrustade med anti-skeppsmissiler som kan rikta in sig på vilket fartyg som helst ovanför havet.

Men om den elektromagnetiska horisonten utgör ett effektivt skydd mot denna typ av hot, innebär det en mycket betydande begränsning, efter att ha lett till utformningen av denna typ av fartyg. Den senare måste verkligen utföra sin överfallsoperation samtidigt som han befinner sig mer än 40 km från landningsplatsen.

Även om ett sådant avstånd har liten inverkan på förloppet av den första vågen av attacken, utgör det en avsevärd begränsning för resten av operationen, medan en pråm som rör sig i 15 knop kommer att ta nästan fem timmar att rotera. att lasta och föra tillbaka till landningsplatsen de förstärkningar och ammunition som behövs för att stödja amfibieanfallet.

Det är just för att hantera denna begränsning som LHD (Landing Helicopter Deck) typ av attackhelikopterbärare har dykt upp. Liksom LPD:erna (Landing Platform Deck) implementerar de verkligen landningspråmar, eller bättre, svävare som kan utföra rotationer på drygt två timmar.

Framför allt utförs stödet och förstärkningen av brohuvudenheterna inte med hjälp av pråmar, utan av flottan av helikoptrar som kan föra män och ammunition till stranden, men också att evakuera de sårade till fartyget, med rotationer på mindre än 30 minuter.

När det gäller pråmar eller svävare är deras huvudsakliga funktion att föra fordon och gods för tunga för att transporteras med en helikopter. Hela överfallshelikopterbärarnas arkitektur härrör från detta sammanhang, för att ge anfallsstyrkorna en hög operativ intensitet samtidigt som de förblir under skydd av horisonten.

EDAR franska marinens attackflotta | Amfibieanfall | Australien
Trots en hastighet på 20 knop tar en EDAR i genomsnitt mer än 4 timmar att rotera med en Mistral placerad under horisonten

I den första delen av den här artikeln presenterade vi US Navy's America class assault helikopter carriers, den kinesiska Type 075, den franska Mistral samt den italienska Trieste. I den här andra delen kommer vi att diskutera de sydkoreanska Dokdo-klass LHDs, det mycket produktiva konceptet av det spanska Juan Carlos I assault hangarfartyget, det nya turkiska Anadolu assault drone carrier samt de framtida helikopterfartygen Project 23900 Ivan Rogov-class Ryska attackfartyg.

Sydkoreansk: Dokdo-klass helikopterbärare

Offensivt fartyg par excellence, attackhelikopterfartyget utrustar främst flottorna med ambitioner om kraftprojektion. Men detta är inte fallet med de två LHD:erna i Dokdo-klassen.

Faktum är att dessa fartyg inte konstruerades för att ge den sydkoreanska flottan en ingripandeförmåga på lång räckvidd, utan för att erbjuda landets väpnade styrkor nya defensiva alternativ inför dess tumultartade granne i norr. Det måste sägas att Seoul i det här området så att säga har varit i en bra skola.

När FN:s styrkor hamnade i ett hörn i Busan-fickan av den nordkoreanska offensiven på sensommaren 1950, inrättade general MacArthur Operation Chromite, en mycket vågad amfibielandning i Incheon, nära Seoul, för att ta de nordkoreanska arméerna bakifrån.

Operationen, som inleddes den 15 september 1950, mobiliserade 230 fartyg, inklusive flera hangarfartyg, och gjorde det möjligt att landsätta mer än 40.000 XNUMX man från den amerikanska Xᵉ-kåren några kilometer från huvudstaden, vilket skar av fiendens försörjningslinjer. krigets tid, åtminstone tills Kina gick in i kriget.

Exemplet med Incheon-landningen påverkade sydkoreanska strateger, som i slutet av 90-talet bestämde sig för att utrusta sin flotta i full modernisering med två stora attackhelikopterbärare som kan operera i skydd av horisonten, Dokdo-klassen, för att skydda sig själv från hotet från de mycket många kustbatterierna som implementerats av Pyongyang.

Utöver de två planerade LHD:arna utvecklade sydkoreanska ingenjörer samtidigt en modell av attacksvävare, Solgae-klassen, speciellt utformad för att beväpna Dokdo och ge dem betydande rotationskapacitet. Klassens första attackhelikopterbärare, Dokdo, togs i bruk 2007, precis som den första svävaren i Solgae-klassen, men det kommer att bli nödvändigt att vänta till 2021 för den andra enheten, Marado, att också ansluta sig till den sydkoreanska Marin.

199 meter lång, Dokdo har bara ett lastat deplacement på 19.000 300 ton. De är också ekonomiska, med ett enhetspris på mindre än 720 miljoner dollar. Däremot kan de transportera en attackstyrka på 30 marinsoldater och 10 fordon inklusive 2 stridsvagnar, och samtidigt sätta in 60 Solgae klass svävare samt cirka femton UH-1, UH-XNUMX eller super Lynx helikoptrar.

Fordonstransportkapaciteten kan ökas kraftigt om ingen helikopter finns i flyghangaren. Å andra sidan kan Dokdobron ta emot tunga flygplan som MV-22 Osprey, den kan dock inte implementera vertikala startflygplan som F-35B.

För att få sådan kapacitet på ett så litet skrov var de sydkoreanska ingenjörerna tvungna att dra ner avsevärt på fartygets nautiska prestanda, och i synnerhet på dess uthållighet till sjöss.

Men med tanke på dess planerade användning av dessa fartyg, vars doktrin kräver att de implementeras inom en sjöstyrka som består av en Dokdo, två tunga jagare av Sejong le Grand-klassen, från flera eskortjagare och fregatter, såväl som ubåtar och flera landningsfartyg av Gwanggaeto the Great-klassen, fartyget verkar väl tilltaget och designat.

Eftersom den sydkoreanska flottan är mycket dåligt utrustad med logistikfartyg, och i synnerhet försörjningstankfartyg med stor kapacitet, är det uppenbart att dessa flottor endast har en regional operativ räckvidd. Dessutom, till skillnad från Japan som beslutade att modernisera sina två Izumo-klass helikopterfartyg för att rymma F-35B, vände Sydkorea sig till designen av ett hangarfartyg dedikerat till denna funktion. .

Spanien: Juan Carlos 1-klass hangarfartyg

I slutet av 60-talet åtog sig Spanien att förse sin flotta med marin luftkapacitet, genom att förhandla om leasing av det amerikanska lätta hangarfartyget USS Cabot av klassen Independence. Fartyget togs i bruk 1943 och hade legat i malpåse i tjugo år. Från början avsett att implementera SH-3 Sea King-helikoptrar, det fartyg som döptes Dedalo köptes av Madrid 1972 och moderniserades sedan för att rymma den nya AV-8 Matador med vertikal start och landning.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Assault Fleet | Amfibieöverfall | Australien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna