Polen vill få européerna att betala för deras exceptionella försvarsinsats...

De polska myndigheterna har under flera år, och ännu mer sedan början av den ryska offensiven i Ukraina, mångdubblat förvärven av stor utrustning för sina arméer. Om 3 brittiska Arrowhead-fregatter, finns det tusen K2 Svarta stridsvagnar Panther sydkoreaner, eller till och med amerikanska F-35A, Himars och Patriots. Samtidigt meddelade Warszawa sin avsikt att utöka formatet för sina arméer till att nå 6 operativa divisioner, vilket stämmer överens med volymerna av utrustning som beställts, men också för att öka sin försvarsinsats till en nivå som inte motsvaras i Europa med 4 % av sin bruttonationalprodukt. För många européer, den polska insatsen är beundransvärd och till och med ibland avundsjuk, och bidrar till och med till att påverka riktningen för militär programmering i Västeuropa. Trots allt, om Polen ställer in 1250 stridsvagnar och mer än 1100 moderna mobila artillerisystem, är det förmodligen bättre för britterna, fransmännen eller italienarna att utveckla andra förmågor som marin- eller luftkrigföring.

Den ansträngning som tillkännagavs av PiS, president Andrzej Dudas lag och rättvisa parti och framför allt dess grundare, den obskyra Jarosław Kaczyński, är dock inte utan att det ger upphov till många farhågor och invändningar, särskilt från den polska oppositionen, som har argumenterat under många månader att en sådan insats är oförenlig med landets offentliga finanser, och att den antingen kommer att leda till en snabb ökning av statsskulden, eller måste kompenseras av betydande skattehöjningar. Det rådde ingen tvekan, för en något objektiv iakttagare, att dessa upprepade tillkännagivanden om anskaffning av modern militär utrustning baserades lika mycket på det hot som Ryssland återigen utgör mot Östeuropa, som på en ren valkalkyl genom att smickra den nationalistiska fibern i en stort antal polska väljare. Men det verkar som om oron hos motståndare till PiS visade sig vara helt berättigade.

K9 Thunder Factory Military Alliances | Försvarsanalys | Arméns budgetar och försvarsinsats

Verkligen, i en artikel från Financial Times som publicerades i går, gav utrikesminister Marcin Prydacz de vägar som antagits av de polska myndigheterna för att finansiera denna kolossala investering som idag överstiger 50 miljarder euro. Å ena sidan skulle det handla om att vända sig till marknaderna, det vill säga att på ett mer trivialt sätt göra skulder. Det är sant att med en statsskuld som knappt överstiger 50 % av BNP, och en uthållig tillväxt, har Polen ett visst spelrum på detta område, och det skulle förmodligen vara olämpligt för länderna i Västeuropa att kritisera detta beslut, de som ofta har en skuld. större än deras egen BNP. Men detta skulle bara vara en del av den strategi som president Duda förde. Den avser faktiskt också att involvera européerna själva.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna