Kan den franska armén vända sig till den tyska Rheinmetall KF-51 Panther-stridsvagnen?

Det var allt.. de sprack... Det är nog i dessa termer som de allra flesta läsare, åtminstone de mest mätta bland dem, har närmat sig denna nya artikel med sin lätt provocerande titel. Faktum är att den nya KF-51 Panther-stridsvagnen som presenterades av dess designer, tyska Rheinmetall, under Eurosatory 2022-utställningen, är idag det viktigaste verktyget i händerna på dess VD, Armin Papperger, i ett försök att spåra ur det fransk-tyska MGCS-programmet som syftar till att designa, exakt, ersättningen av den franska stridsvagnen Leclerc från den tyska Leopard 2. Pantern är utvecklad i egna medel och erbjuds av Rheinmetall till alla som visar intresse för att skaffa en ny tung tank, inklusive i församlingar som är minst sagt osannolika. Hur, i det här fallet, kan vi ens föreställa oss att Frankrike skulle kunna vända sig till detta pansarfordon, trots att det utvecklar MGCS och moderniserar Leclerc?

Den synvinkel man närmar sig ett problem från vilket ofta påverkar resonemanget och därmed den slutsats man kan dra till det. Således stöder de franska myndigheterna idag, liksom den allmänna opinionen i landet, aktivt konceptet med global armé för de franska arméerna, nämligen en väpnad styrka som har majoriteten av den kapacitet som krävs för att svara på ett mycket omfattande användningsområde. Så har armén både styrkor anpassade till symmetriska högintensiva engagemang och till projektion av styrkor i en asymmetrisk miljö, hur marinen har en marin luftkomponent som många andra länder avundas och kunnande vad gäller marin överhöghet och mycket bred maktprojektion, och att flygvapnet kan stödja dessa två arméer i alla anställningsscenarier.

Dessutom har Frankrike ett tvåkomponents avskräckande medel, som också är tekniskt mycket avancerat, vilket ger det en vikt som är ungefär lika med Kinas på detta område. Vad som är ännu sällsyntare, Frankrike har en försvarsindustriell och teknisk bas, eller BITD, som också är global, vilket ger landet stor handlingsfrihet och beslutsfattande när det gäller användningen av sina väpnade styrkor, såväl som en stor tillgång på den internationella scenen tack vare vapenexport.

Armén kommer bara att modernisera 200 av sina 226 Leclercs som fortfarande är i tjänst

För att uppnå detta satsar Frankrike flera miljarder euro varje år på att finansiera BITD:s forsknings- och utvecklingsprogram, för att upprätthålla vapen som är lika effektiva på fältet som de är attraktiva på exportscenen, vilket gör det särskilt möjligt att skörda betydande budget- och skatteintäkter kopplade till denna sista aspekt och som gör det möjligt att lätta budgetbördan för de offentliga finanserna, särskilt tack vare viss stjärnutrustning av export, såsom Rafale-flygplanet, Caesar-pistolen, sjömannen Scorpène eller fregattens utländska direktinvesteringar. I detta sammanhang framstår förmodligen frågan som ställs i rubriken på denna artikel som onödigt provocerande.

Men så länge vi studerar ämnet metodiskt och objektivt, verkar det som att utformningen av viss utrustning, särskilt tunga tankar, genererar kostnader i Frankrike som långt ifrån kompenseras av exportintäkter, men som också långt ifrån erbjuder en tillräckligt betydande drift. eller politiska fördelar för att motivera sådan utveckling, snarare än att vända sig till lösningar som föreslagits av internationella partners, och som kan visa sig vara mer ekonomiska och mindre restriktiva både för förvärvet och för implementeringen av denna utrustning. Vi fortsätter ?


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer