HIMARS mobila artillerisystem kommer att bära 1000 km under de kommande åren

Tillsammans med CAESAR, TB2 och Javelin var HIMARS mobila artillerisystem en av de stora operativa avslöjandena under det första krigsåret i Ukraina. Beväpnad med 6 M30 eller M31 raketer med en räckvidd på 15 till 90 km, är detta system monterat på en 6×6 lastbil både mycket mobilt tack vare sina 290 hk för en massa på endast 16 ton, och mycket effektivt mot fiendens baklinjer , tack vare dess stora precision och den destruktiva kraften hos raketernas stridsspets. HIMARS kan också implementera Ground Launch Small Diameter Bomb-ammunition, bestående av en GBU-39-bomb integrerad i en lätt flygkropp och ett drivmedel, som tillåter en räckvidd på 150 km att nås, och ATACMS lätta ballistiska missil en räckvidd på 300 km , som i synnerhet kan förstöra hårt härdade mål såsom bunkrar. Om Washington fortfarande vägrar leverans av ATACMS till de ukrainska styrkorna, skulle den från GLSDB redan ha börjat, medan de ryska arméerna redan hade varit tvungna att omorganisera sina logistiklinjer för att motverka hotet från M30- och M31-raketerna.

Som en del av Long Range Precision Fire-programmet, eller LRPF, lanserade den amerikanska armén 2016 designen av en ny ballistisk missil, Precision Strike Missile eller PsSM. Tunnare än ATACMS gör det att HIMARS kan distribuera 2 ballistiska missiler samtidigt, mot en enda ATACMS, och kan nå mål 500 km bort. Förutom GPS och tröghetsstyrning av ATACMS, har LRPF också ett terminalstyrningssystem som gör att den kan träffa rörliga mål, såsom fartyg eller fordon, vilket gör den till ett mycket mångsidigt vapen. Utöver PrSM Inc 1 som för närvarande är i produktion för att ersätta ATACMS, hade utvecklingen av två andra versioner redan börjat. PrSM Inc 2 tar alltså emot en radar i flera lägen och infraröd sökare genom att bilda det anti-skeppssystem som efterfrågas av den amerikanska armén som en del av dess förstärkning i Stillahavsteatern. PrSM Inc 3 måste under tiden utrustas med en ny stridsspets för att öka dess effektivitet, särskilt mot härdade eller utplacerade mål.

atacms.jpg e1679931051201 Försvarsnyheter | Konstruktion av pansarfordon | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Den ballistiska missilen ATACMS är så imponerande att en HIMARS bara kan implementera en, mot 2 PrSM och 6 M31.

Som en del av 2024 års budget har utvecklingen av en fjärde version av PrSM presenterats. Utsedda PrSM Inc 4 men också Long Range Maneuverable Fires (LRMF), denna nya missil kommer att uppnå en räckvidd på 1000 km tack vare en omdesignad flygkropp och en ny propeller, kanske med en ramjet som franska ASMPA. Enligt webbplatsen BreakingDefense.com är det möjligt att LRMF kommer att träda i tjänst samtidigt med den nya militära lasten av PrSM Inc 3. Emellertid verkar ämnet fortfarande i stort sett konfidentiellt, varken generalstaben eller industrimännen. .. ifrågasatt av den amerikanska sajten efter att ha gått med på att ge information om detta program, förutom det faktum att det verkligen lanserades.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Konstruktion av pansarfordon | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna