US Space Force kräver 16 miljarder dollar för att upptäcka och spåra nya hypersoniska missiler

I juli förra året var en stor del av den franska försvarssfären rasande, efter att EU-kommissionen tilldelat spanska SENER Aeroespacial, med stöd av tyska Diehl och flera andra europeiska företag, utformningen av EU:s HYDEF-program för European Hypersonic Defence Interceptor, som bör göra det möjligt att skapa ett system för att upptäcka och avlyssna hypersoniska missiler, ett hot som nu har blivit mycket mer exakt sedan ryska Kinzhals användes i Ukraina. Alla företag som valts ut av Bryssel har faktiskt ingen erfarenhet vare sig inom området ballistisk avlyssning eller hypersoniska vapen. Vilket inte är fallet för franska företag, som å ena sidan producerar luftvärns- och antiballistiska systemet SAMP/T Mamba och dess marinvariant inom det fransk-italienska samriskföretaget Eurosam som sammanför MBDA, Thales och Leonardo. Samma franska företag är också involverade i utformningen av den framtida nukleära hypersoniska missilen som är avsedd att ersätta ASMPA-överljudsmissilen, och i utvecklingen av V-MAX hypersoniska glidflygplan med ONERA.

Utöver att detta beslut har gynnat den "europeiska" sidan av projektet framför dess operativa aspekt, medan tiderna förmodligen inte lämpar sig för sådana överväganden, är en annan egenskap hos programmet minst sagt överraskande: dess budget. I själva verket har EUF planerat att ägna 110 miljoner euro till programmet, ett belopp som redan verkade särskilt lågt då, och ännu mer idag. Som en del av utarbetandet av den amerikanska arméns budget för 2024 presenterade US Space Force, den nya armén som ägnas åt utrymmet för de amerikanska styrkorna som skapades i december 2019, också ett program dedikerat till att begränsa det hypersoniska hotet. För den amerikanska rymdstyrkan handlar det dock bara om att säkerställa upptäckt och spårning av dessa missiler som kombinerar mycket höga hastigheter, atypiska banor och betydande manövreringsförmåga, och inte att avlyssna dem, detta uppdrag faller på andra amerikanska arméer, som t.ex. den amerikanska flottan med SM-6-missiler. Men för att uppfylla detta uppdrag krävs en budget på 16 miljarder dollar, 130 gånger större än den som tilldelats av Europeiska kommissionen genom EUF.

Mamba Aster30 Analysförsvar | Hypersoniska vapen och missiler | Arméns budgetar och försvarsinsats

Det är sant att de amerikanska arméerna har en kultur av budgetkonsumtion som är mycket högre än deras europeiska motsvarigheter med ett identiskt program. Det är därför vanligt att amerikanska program som erbjuder industriella och tekniska egenskaper mycket nära europeiska men även sydkoreanska program har en budget som är flera gånger högre än sina motsvarigheter. Till exempel kostar en kärnvapenattackubåt av Virginia-klass, säkerligen mer imponerande och med vertikala silos, amerikanska skattebetalare nästan 2,5 gånger mer än marinens Suffren-klass SSN kostar. Likaså kommer designfasen av F-35A Lightning II-jaktplanet, för de 3 versionerna inklusive den med vertikal eller kort start och landning, ha kostat nästan 14 mer än vad som gjorde det möjligt att utveckla Rafale i sina två huvudversioner, land och sjö. Förklaringen till denna klyfta finns dock inte i en eventuell överprestation av den europeiska BITD, utan i nivån på ambitionerna för de två programmen, varandras polära motsatser.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Analyses Défense | Armes et missiles hypersoniques | Budgets des armées et effort de Défense

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna