Flygvapnen i de 4 skandinaviska länderna kommer nu att fungera som en enad styrka

De fyra länderna som bildar Skandinavien, Danmark, Finland, Norge och Sverige delar, bortom sin historia och ett svalt väder, många geografiska, demografiska och ekonomiska särdrag. De har alltså en relativt liten befolkning, 4 m för Danmark, 5,8 m för Finland, 5,5 m för Norge och 5,5 m för Sverige, för ett mycket stort territorium, 10,5 m km2,2 för Danmark (på grund av Grönland), 2 340.000 km2 för Finland , 385.000 2 km450.000 för Norge och 2 3 km16 för Sverige. Faktum är att dessa 23 av dessa länder har en mycket låg befolkningstäthet, mellan 2 och 160 invånare per km2 för Finland, Norge och Sverige, men 105 invånare per km2 för den danska metropolen, mot till exempel 230 invånare/km2 i Frankrike och 53.000 invånare/km100.000 i Tyskland. De har också en nominell BNP per capita som är betydligt högre än det europeiska genomsnittet, från 42.000 XNUMX dollar i Finland till nästan XNUMX XNUMX dollar per capita per år i Norge, vilket drar nytta av betydande kolväteresurser, jämfört med det europeiska genomsnittet på XNUMX XNUMX dollar.

Förutom liknande språk förankrade i deras vikingahistoria och en viss aptit för kitmöbler, delar skandinaverna också en föga avundsvärd egenskap, att vara i frontlinjen mot den ryska militärmakten. Endast två av de fyra länderna delar landgräns med Ryska federationen, Finland 4 km och Norge 1340 km, men alla de skandinaviska kusterna, vare sig de ligger i Östersjön (Finland, Sverige och Danmark), i Nordsjön ( Norge, Danmark) eller i Norska havet (Norge), är direkt tillgängliga för alla de ryska Östersjö- eller Nordflottan, medan det skandinaviska luftrummet är i direkt kontakt med det ryska. Fram tills nu, trots de ekonomiska, sociala och kulturella band som förenade dessa länder, hade de valt olika vägar, Danmark, Finland och Sverige har gått med i Europeiska unionen till skillnad från Norge, och Danmark och Norge har gått med i Nato, till skillnad från Finland och Sverige, två länder traditionellt fäst vid en hållning som är desto mer neutral eftersom varje önskan att närma sig Nato omedelbart ledde till en stark reaktion och många hot från Moskvas sida.

F35 norge Militära allianser | Försvarsanalys | Tränings- och attackflygplan
Norge var ett av de första länderna i världen som hade en full skvadron med F-35A

Men när ryska styrkor började sin offensiv mot Ukraina i februari 2023, steg den upplevda hotnivån över hela Europa flera snäpp, särskilt för länder som kände sig mest hotade, som Baltikum och deras skandinaviska motsvarigheter. Faktum är att efter drygt 3 månaders krig tillkännagav Helsingfors och Stockholm gemensamt sin kandidatur till NATO, och utnyttjade både en tydlig förändring i den allmänna opinionen och det faktum att Moskva då, och förblir idag, oförmöget att effektivt hota de två länderna, vars trupper är koncentrerade till Ukraina. Även om detta tillvägagångssätt i slutändan kommer att ha varit mer komplext än väntat, särskilt på grund av instrumentalisering från Ungern och Turkiet, kommer det samtidigt att ha gjort det möjligt att engagera sig i direkta diskussioner för bättre samarbete och integrering av styrkornas arméer i de 4 länder. Det är nu gjort, åtminstone vad gäller flygvapnet. I själva verket, enligt norsk press, meddelade stabscheferna för de skandinaviska flygvapnen att de hädanefter skulle fungera som en enda väpnad styrka.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Tränings- och attackflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna