Trots en budget upp med 11 miljarder euro/år sedan 2017, varför är de franska arméerna fortfarande blodlösa?

Genomförandet av den franska militära programmeringslagen 2019-2025 har hittills varit, enligt alla observatörers uppfattning, exemplariskt. Den respekterade verkligen de planerade budgetökningarna noggrant, vilket var den första sedan övningen inleddes. Således var arméns budget 2017 endast 32,7 miljarder euro, efter femton år av kritiska underinvesteringar, efter att ha fört de franska arméerna till randen av en implosion. Faktum är att de ytterligare krediter som tilldelats har gjort det möjligt att få försvarsmaktens budget till 43,9 miljarder euro 2023, en ökning med 11,2 miljarder euro eller 34 % jämfört med budgeten för 2017. Och om nästa LPM 2024-2030 respekterar linjerna tillkännagav kommer budgeten för 2024 då att nå 46,9 miljarder euro, det vill säga 43 % mer än den var när president Macron anlände till Elysée. Men om soldaternas moral uppenbarligen har förbättrats under denna period som kännetecknas av en stor ansträngning för det militära tillståndet, verkar arméernas format stagnera, och även bytet av viss utrustning som redan till stor del har spelat förlängningarna, t.ex. som franska flottans A69 offshore patrullbåtar, KC-135 från flyg- och rymdstyrkan, eller till och med arméns AUF1 självgående vapen och gasellhelikoptrar, verkar fortfarande behöva stöta på vissa svårigheter under nästa LPM.

Varför, med en sådan budgetökning, kämpar arméerna fortfarande för att initiera program för att förnya föråldrad utrustning, och vägrar de någon uppfattning om en betydande ökning av formatet på nästa LPM, vilket ändå borde tillåta, genom att tillämpa en linjär tillväxt av budget som tidigare, för att nå en årlig budget på 68 till 69 miljarder euro 2030, det vill säga en ökning med nästan 108 % på 13 år? Som ofta är fallet finns det inte bara en orsak till detta tillstånd, som huvudsakligen bygger på två faktorer som avsevärt försämrar effektiviteten i de ansträngningar som gjorts för att ge tillbaka till arméerna de krediter och de medel som krävs för deras uppdrag. . Den första är ingen annan än den direkta konsekvensen av 20 års underinvestering i förnyelse av utrustning, delvis uppvägd, men bara delvis, av en kraftig nedrevidering av arméernas format. Det andra är ett direkt resultat av det sätt på vilket LPM är utformat, nämligen ett flerårigt program uttryckt i nuvarande euro, och därför oförmöget att absorbera allvarliga ekonomiska variationer, såsom återkomsten av inflationen som observerades 2022 och 2023, att detta har, så att säga neutraliserade de budgetansträngningar som gjorts sedan 2017.

Idag finns 6 A69 patrullbåtar i tjänst hos den franska marinen. Dessa fartyg togs i tjänst mellan 1981 och 1984.

Konsekvenserna av kronisk underinvestering i arméerna

I genomsnitt har större militär utrustning, som den som förvärvats inom ramen för Major Effects-programmen, en livslängd inom arméer på 30 till 35 år. Sålunda förblir alla den franska flottans fartyg, men även de tre arméernas flygplan, eller arméns pansarfordon, i tjänst under en period som överstiger 3 år. Men baserat på formatet för arméerna som definieras av 30 års vitbok, det totala värdet av utrustningen i tjänst inom de 2013 arméerna, trots en ny rakning av antalet, enheterna och följaktligen i den utrustning som krävs för att uppfylla driftskontraktet, är nära 3 miljarder euro uttryckt i 240 euro. Med en livslängd på 2023 år är det därför nödvändigt att investera 30 miljarder euro varje år i genomsnitt i program med stora effekter och utvecklingsinsatser, för att säkerställa en smidig förnyelse av arméernas utrustningspark. Detta är nu fallet, men under de föregående tjugo åren var denna insats endast 8 miljarder euro per år i genomsnitt, dvs ett underskott på 4 % och 40 miljarder euro per år, under cirka tjugo år, från 4 till 2000, på altare för fredens förmåner.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer