Bör vi ompröva potentialen hos marinartilleri för stridande ytfartyg?

I början av 2000-talet började den amerikanska flottan designa en ny klass av tunga jagare, DD-21-programmet, betecknat som "Landward Attack Destroyers". Programmet kommer att ge upphov till Zumwalt-klassen, ett fartyg som är 190 meter långt för ett lastat deplacement på nästan 16.000 20 ton, med stor smygkraft och en särskilt låg linje på vattnet för att minska sårbarheten för missiler. Förutom de 47 Mk4 vertikala uppskjutningssystemen med 4 silos vardera värd 2 kort- och medeldistans luftvärnsmissiler ESSM eller en Tomahawk kryssningsmissil, var fartygets huvudbeväpning baserad på 155 nya 150 mm kanoner betecknade Advanced Gun System, en artillerisystem som är tänkt att skjuta omkring tio granater per minut och en räckvidd på nästan 32 km med den nya guidade granaten Long Range Land Attack Projectile, eller LRAP. Men som ofta var fallet med många stora amerikanska program efter kalla kriget, slutade Zumwalt-klassen och AGS-systemet, det förra eftersom dess utvecklingskostnader skjutit i höjden till den grad att flottan av 3 jagare reducerades till 21 fartyg vid en kostnad på 2 miljarder dollar, dvs priset för XNUMX hangarfartyg av Nimitz-klass, samt övergivandet av det andra, även om det redan var monterat på Zumwalts, när priset för varje LRAP-skal översteg en halv miljon dollar, mycket långt från målen ursprungligen måltavla av den amerikanska flottan.

Bortsett från detta misslyckade initiativ förlorade sjöartilleriet, från slutet av 50-talet, sin centrala roll vad gäller beväpning av ytstridsförband, fregatter, jagare och kryssare. Således, där kryssaren Colbert, beväpnad 1957 och det sista fartyget av denna typ som konstruerats i Europa, vid sin lansering bar 8 dubbla 127 mm torn och 10 dubbelrörs 57 mm luftvärnskanoner, varvid jagarna hade efterträtt det, i Frankrike , liksom överallt i världen, gynnade användningen av missiler, oavsett om det var luftvärn, anti-fartyg eller anti-ubåt, till nackdel för sjöartilleriet som oftast reducerades till ett eller två 127 mm fästen. Fenomenet har förstärkts under decennierna, och idag är eldkraften hos ett fartyg oftast reducerad till enbart dess missilkapacitet, i synnerhet sedan ankomsten av vertikala uppskjutningssystem och nya missiler som utökar kapaciteten hos dessa fartyg, både i traditionella områden som t.ex. som luftvärns-, anti-fartygs- och anti-ubåtskrigföring, och i nya sådana som antiballistisk avlyssning och landanfall vid användning av kryssnings- eller ballistiska missiler under de kommande åren.

Jagarna av Zumwalt-klassen skulle implementera två 155 mm kanoner av AGS-systemet med en räckvidd på 150 km

Faktum är att idag, även de mest imponerande och kraftfullt beväpnade fartygen, som den kinesiska Type 055, den sydkoreanska Sejong le Grand eller den amerikanska Arleigh Burke Flight III, använder bara en enda 127 eller 130 mm, såväl som några små kaliberdelar avsedd för självskydd på nära håll. Och med undantag för vissa länder som Italien, som är särskilt dynamiskt när det gäller granater med styrd utökad räckvidd som Leonardo Vulcano, har marinartilleri blivit en sekundär beväpning som huvudsakligen används för styrkegradering och eventuellt taktiskt stöd. medelintensiv situation. Paradoxalt nog gjordes samtidigt betydande framsteg inom landartilleriet, med nya vapen och nya granater som inte bara kunde träffa mål två gånger längre bort än vad de kunde, i samma kaliber, i början av 2-talet, utan också med en precision nära den som uppnås av missiler, för betydligt lägre kostnader. Framhävd av kriget i Ukraina, kan det nya utförandet av taktiskt landartilleri leda till en omprövning av sjöartilleriets roll på ytstridsfartyg?


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT