Canberra, London och Washington presenterade en solid strategi för att utrusta Australien med kärnvapenattackubåtar

Förvärvet av nukleära attackubåtar (SNA) av Royal Australian Navy (RAN), som tillkännagavs för 18 månader sedan nu som en del av skapandet av AUKUS-alliansen mellan Australien, Storbritannien och USA, hade väckt många frågor om den verkliga genomförbarheten av ett sådant program, men också om kostnaderna som utan tvekan kommer att bli mycket höga för att tillåta RAN att gå från 6 konventionella ubåtar från Collins-klassen till 8 SNA av amerikansk eller brittisk design, även om landet inte gör det. har en civil kärnkraftsindustri. Presentationen, med anledning av AUKUS-evenemanget i San Diego den 13 mars i närvaro av Australiens premiärminister Anthony Albanese, Storbritanniens premiärminister Richi Sunak och den amerikanske presidenten Joe Biden, av den plan som kommer att tillämpas för att uppnå detta, var därför mycket förväntat, särskilt i Frankrike, som fortfarande är irriterad över inställningen av de 12 attack-klassens ubåtar under förhållanden som verkligen är mycket respektlösa gentemot en partner och allierad. Men den plan som presenterades i går är förmodligen det mest solida och balanserade alternativet som skulle kunna följas av de tre nationerna, för att garantera effektiviteten av detta avtal under de bästa villkoren.

Den formella planen som presenteras ligger mycket nära den som hade varit föremål för indiskretion för några dagar sedan. Australien kommer att vända sig till Storbritannien för utformningen av en ny klass av SSN:er betecknade SSN AUKUS och som nästan gemensamt kommer att träda i tjänst med Royal Navy i slutet av 2030-talet för att påbörja ersättningen av SSN:er av smart klass, och 2040 i Australien. Dessutom kommer de 8 fartygen som är avsedda för Royal Navy att byggas i Australien och kommer att vara utrustade med amerikansk teknologi som lånats från Virginia-klassens fartyg. För att säkerställa övergången med tillbakadragandet av Collins-klassens ubåtar, som inte kommer att gå längre än till början av 2030-talet, kommer Canberra att kunna förvärva 3 Virginia-klass SNA från den amerikanska flottan, dels begagnade och dels nya. Dessutom kommer Australien att ha möjlighet att förvärva ytterligare 2 fartyg av denna typ om ytterligare förseningar försenar leveransen av australiska SNA:er. Slutligen, för att säkerställa skyddet av Australien, för att stärka den allierade närvaron i Stilla havet, men också för att öka kompetensen hos besättningarna och underhållspersonalen vid Royal Australian Navy, kommer 5 allierade SNA:er, 4 amerikaner och 1 brittisk att sättas in snabbt från flottbasen Perth, i sydvästra delen av landet vid kusten som gränsar till Indiska oceanen.

Anthony Albanese, Joe Biden och Rishi Sunak i San Diego den 13 mars 2023 för presentationen av "SSN AUKUS"-planen

Det är tydligt att det tillvägagångssätt som presenteras är vettigt och svarar på många frågor och funderingar, ibland till och med viss kritik. Genom att vända sig till Storbritannien kommer Australien att tillåta sig att spela en större roll i utformningen av den nya klassen av SNA som är avsedd att ersätta Astute, medan den delade ordern inte bara kommer att minska utvecklingskostnaderna som rapporteras till en enhet, utan också att dela en del av tillverkningskostnaderna på större serier. Samtidigt gör denna lösning det möjligt att minska effekten av denna plan på den amerikanska flottans maktökning, vilket gör moderniseringen och utvidgningen av dess ubåtsflotta till högsta prioritet för att begränsa det kinesiska hotet. . Washington går dock med på att sälja 3 Virginia i början av nästa decennium, förmodligen inklusive 1 nytt fartyg, vilket begränsar begränsningarna för den amerikanska flottans ansträngning, troligen uppvägd av utplaceringen av 4 av dess ubåtar. sjömän i Perth, en idealisk plats för att kontrollera södra Stilla havet och Indiska oceanen, för att spara dagars utplacering av dess ubåtsflotta på transit från San Diego eller Pearl Harbor till dessa två hav. Närvaron av ett brittiskt SNA uppväger också effekterna av dessa åtgärder med avseende på Stillahavsteatern, som fortfarande är Pentagons största angelägenhet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT