Italien, Tyskland, Polen ..: alla i Europa ökar sina tunga pansarstyrkor, utom Storbritannien och Frankrike

Lärdomarna från kriget i Ukraina är många och kommer ibland att allvarligt undergräva vissa paradigm som är kraftfullt förankrade i västerländska försvarsstaber och ministerier. Två av dessa lärdomar berör direkt flottan av stridsvagnar och tunga pansarfordon, som fram till för några månader sedan ansågs vara för sårbara, tunga och dyra för en diskutabel relativ operativ effekt. Det är nu uppenbart att stridsstridsvagnar och bandgående infanteristridsfordon inte bara är oumbärliga för både offensiv och defensiv manöver, inklusive i stadsteater, utan att trots denna nyckelroll förblir de sårbara, även för de mest effektiva och bäst skyddade bland dem, och att det därför är nödvändigt att ha en viss massa inte bara för att erhålla den önskade operativa effekten, utan också för att absorbera nötning och fortsätta manövern.

Om frågan om stridsvagnar och IFV som sänds till Ukraina har riktat uppmärksamheten i media, har det också delvis maskerat de ansträngningar som många länder i Europa gjort för att modernisera och utöka sin tunga pansarflotta, samtidigt som kontrakt för förvärv av Leopard 2, Abrams, K2 och andra CV90s, har fortsatt att tillkännages under de senaste månaderna. Senaste informationen hittills och utöver de faraoniska kontrakten som tillkännagivits av Warszawa som planerar att förvärva 1000 K2-tankar utöver 250 M1A2 SEPv3 Abrams som redan beställts tillsammans med 1400 VCI Borsuki Rumänien som har meddelat sin avsikt att förvärva 54 amerikanska M1A2 Abrams-stridsvagnar används för att modernisera en pansarbataljon, medan Tyskland förhandlar med Bern om återköp av Leopard 2 under kokonger i Schweiz att stärka Bundeswehr, och förmodligen kompensera för Leopard 2A6 som skickas till Ukraina av Berlin.

Polska Borsuk Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
Polen kommer att beställa 1400 1 inhemskt designade Borsuk-infanteristridsfordon för att ersätta dess sovjetbaserade BMP-XNUMX

Igår var det turen till Rom kommer att tillkännage sin avsikt att förvärva 125 tunga stridsvagnar som kommer att fungera som en övergångskapacitet tillsammans med 125 moderniserade C-1 Ariete, såväl som ett obestämt antal nya tunga infanteristridsfordon, för att ersätta Ariete och de 200 Dardo IFVs som nu anses föråldrade inför den verklighet som demonstrerades i Ukraina. De italienska myndigheternas mål är att snabbt utrusta sin armé med 250 tunga stridsvagnar och troligen 200 till 250 moderna IFV för att svara på hotet, innan de går med i en ny generations pansarprogram, som det fransk-tyska MGCS-programmet har citerat, för att så småningom rekapitalisera den tunga delen av sin armé. Två europeiska länder sticker dock ut i denna gemensamma ansträngning. För det första, Storbritannien, som fortfarande är intrasslat i ett blindt Ajax-program för att skaffa 589 tunga infanteristridsfordon, och som bara kommer att ha 148 Challenger 3 tunga stridsvagnar, även om dessa kommer att bli föremål för intensiv modernisering, vilket gör dem förmodligen till en av de bästa stridsvagnarna för tillfället. Däremot Frankrike, som trots en större planlag under utarbetande, bara kommer att ha 200 delvis moderniserade Leclercs, och som tills vidare inte har planerat att utrusta sig med stridsfordon med tungt bandinfanteri.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna