Kan den framtida standarden Rafale F5 utvecklas till en Super Rafale?

För några dagar sedan levererades den första Rafale till F4.1-standarden till Military Air Expertise Center, eller CEAM, på Air Base 118 i Mont-de-Marsan. Den här nya standarden kommer att utrusta Rafale med nya förväntade funktioner, såsom hjälmens sikte, nya luft-till-luft- och luft-till-mark-lägen för dess inkopplingssystem, utökad datafusion och ett helt moderniserat SPECTRA självskyddssystem. . Dessutom kommer enheten att kunna implementera ny ammunition såsom kort- och medeldistans luft-till-luft-missilen MICA NG som lovar att vara den bästa i sin kategori, liksom MICA i början av 2000-talet; den nya 2 kg A1000SM precisions- och framdrivna tunga bomben som kan eliminera de mest härdade bunkrarna, såväl som den nya Talios-beteckningen pod. Alla Rafale F3R som för närvarande är i tjänst med de franska flyg- och marinstyrkorna, såväl som förmodligen exporterade flygplan, kommer att utvecklas mot denna standard under de kommande åren. När det gäller de nya enheterna som kommer att levereras från 2025 kommer de att finnas i F4.2-standarden, som erbjuder samma funktionalitet, men som förbereder ankomsten av en stor utveckling av Rafale som kommer, F5-standarden.

De tidigare standarderna gjorde det möjligt att uppgradera den första F1 från den franska flottan begränsad till luft-till-luft-uppdrag och F2 från flygvapnet dedikerad till luft-till-mark-uppdrag, mot standard F3 sedan F3R omnirole, sedan mot F4.1 5 som gör att Rafale kan närma sig den berömda 5:e generationen tack vare förstärkt databehandlingskapacitet. F4.2-standarden, och före den F4.2 som banar väg för den, representerar å andra sidan en stor utveckling av flygplanet både när det gäller teknik och kapacitet, vilket tvingar Rafale att utvecklas fysiskt för att rymma nya system och utrustning. Första konsekvensen, Rafales före F4-versionen kommer inte att kunna utvecklas fullt ut mot denna standard, och det är troligt att en dubbel gren av utvecklingen kommer att uppstå från F5-standarden. Framför allt kommer F5 att ha kapacitet som gör att den inte kan närma sig den 35:e generationen av stridsflygplan som F-57 eller Su-6, utan den XNUMX:e generationen av SCAF eller NGAD.

Den första Rafale F4.1 anlände i helgen till CEAM i Mont-de-Marsan

Faktum är att Rafale F5 kommer att ha funktioner som bryter mot de tidigare standarderna, såsom implementeringen av ny ASN4G hypersonisk kärnvapenmissil som kommer att ersätta ASMPA-Re, nya kryssnings- och antifartygsmissiler från de fransk-brittiska FMAN- och FMC-programmen samt, med stor sannolikhet, en ny anti-radar ammunition, F5 måste kunna penetrera och utvecklas över icke-tillåtande miljöer som starkt försvaras av de luftvärnsmedel som kommer att finnas 2035 och därefter. Framför allt kommer Rafale F5 att behöva implementera och kontrollera stridsdrönare som Remote Carrier utvecklas som en del av SCAF-programmet, vilket kommer att göra det möjligt för det att avsevärt utöka sina detektions- och inkopplingsmöjligheter, dessa drönare är exakt designade för att bära detektorer (radar, elektrooptiska system, elektronik för lyssningssystem ...) eller effektorer (missiler, bomber, jamming eller elektroniska krigföringssystem ...).


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT