Det amerikanska flygvapnet minskar sin nästa tankfartygsbeställning för att förbereda ankomsten av nästa generations tankfartyg

För några dagar sedan tillkännagav det amerikanska flygvapnet den första ordern som banar väg för en framtida order på 26 E-7A Wedgetail tidig varningsflygplan att delvis ersätta dess 34 E-3 Sentry som togs i bruk mellan slutet av 70-talet och mitten av 80-talet, och som märkbart börjar märka årens tyngd. Om denna order verkligen kommer att göra det möjligt att förnya en kritisk förmåga för amerikansk flygkraft, är det också betydelsefullt att det amerikanska flygvapnet med detta beslut har förespråkat en relativt ekonomisk lösning baserad på ett flygplan som ursprungligen konstruerats för export av Boeing. Det är uppenbart att E-7A Wedgetails från det amerikanska flygvapnet kommer att ha en övergångsfunktion, i avvaktan på ankomsten av flygplan som säkerställer samma typ av uppdrag, men anpassade till den nya verkligheten av hotet som är mycket svårare att upptäcka och flygplan. luftmissiler vars räckvidd nu överstiger 200 km.

De hot som påverkar Awacs-flottan rör på samma sätt den mycket imponerande flottan av luft-till-luft-tankfartyg från det amerikanska flygvapnet, den i särklass mest kraftfulla på planeten med nästan 550 tankfartyg som representerar mer än 80 % av flottan. världen av enheter av denna typ. Liksom E-3 Sentry kan KC-135 stratotankern, KC-10 Extender och KC-130 Hercule faktiskt inte längre fungera nära en symmetrisk motståndares ingreppslinjer, liksom Ryssland eller Kina, båda riskerna i vad gäller långdistansluftvärn men även jaktplan utrustade med luft-till-luft-missiler med mycket lång räckvidd som den ryska R37M eller den kinesiska PL15, är betydande. Tyvärr gäller samma sak för Boeings KC-46A Pegasus, beställd av det amerikanska flygvapnet 2011 på bekostnad av Airbus A330 MRTT, på 179 exemplar för att ersätta de äldsta KC-135:orna.

R37M-luft-till-luft-missilen med lång räckvidd kan träffa luftmål upp till 400 km bort enligt rysk information

Trots upprepade problem under utvecklingen av KCx-programmet, levererades den första KC-46A Pegasus 2019 till det amerikanska flygvapnet, och 70 flygplan har hittills anslutit sig till amerikanska operativa enheter medan de återstående flygplanen måste levereras i slutet av årtiondet. Ett andra program, kallat KCy, skulle ta över från KCx-programmet, för att ersätta de återstående KC135:orna, över 160 flygplan, under det kommande decenniet. Motsatt huvudsakligen, som tidigare, Boeing KC-46A å ena sidan, och Airbus A330MRTT denna gång förknippad med Lockheed-Martin, verkade detta program relativt öppet fram till nu, volymen som gjorde det möjligt att neutralisera effekterna av den nära- befintlig flotta av KC-46A inom USAF. Tyvärr för Airbus, och i mindre utsträckning för Boeing, erbjuder varken Pegasus eller MRTT nämnvärt bättre överlevnadsförmåga än de flygplan som för närvarande är i drift, även om dessa nya tankfartyg kommer att kunna ta emot förstärkta självförsvarssystem bestående av lockbete, hög- energiradar och laserstörare. Det amerikanska flygvapnet har just meddelat det KCy-programmet skulle reduceras till 75 flygplan, för att frigöra krediter och kapacitet för KCz-programmet som exakt måste utveckla ett system som kan svara på dessa hot.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT