Japan vill ersätta sina attack- och spaningshelikoptrar med drönare

Ett år efter konfliktens början börjar lärdomarna från kriget i Ukraina, det första mycket högintensiva kriget som har använt hela det moderna konventionella utbudet under många decennier, att påverka de stora världsmakternas militära planering. Detta är hur den tunga stridsvagnen, tills nyligen ansågs av många som ett arv från det förflutna, nu alltför sårbar för nya missiler och slingrande ammunition, nu är kärnan i kapacitetsproblemen för många arméer i och utanför Europa. Även i Frankrike märks detta inflytande märkbart på nästa militärprogramlag, som i synnerhet måste återställa till flygvapnet förmågan att undertrycka fiendens luftförsvar, eller SEAD för den engelska akronymen, även om denna hypotes hade helt och hållet förkastats av försvarsministeriet för drygt ett år sedan, som svar på en begäran från en ledamot av försvarskommissionen; och som planerar att förse arméer med ett stort antal strövande ammunition, två förmågor som har visat sig vara nödvändiga i Ukraina.

Om många typer av utrustning har visat sin effektivitet under denna konflikt, har andra å andra sidan visat sin stora sårbarhet, till den grad att de inte längre spelar någon betydande roll under engagemang. Detta är särskilt fallet med stridshelikopter, som betalade ett mycket högt pris inför MANPADS kortdistansinfanteriluftvärnssystem under krigets första månader. Så enligt den dokumenterade räkningen gjord av sajten oryxspioenkop.com, ryska styrkor har enligt uppgift förlorat nästan en fjärdedel av sin flotta av Ka-52 Alligator och Mi-28 stridsvagnsjagare sedan konfliktens början, allt mellan februari och juli. Sedan dess verkar dessa flygplan vara mycket mindre närvarande nära insatslinjen, där till exempel de senaste dokumenterade förlusterna av Su-34 taktiska bombplan, också brett testade med 18 identifierade flygplan som förstördes av 146, härrör från början av månaden februari 2023.

31 Ka-52 Alligator attackhelikoptrar identifierades nedskjutna eller förstörda på marken i Ukraina

Denna sårbarhet hos helikoptrar nära insatslinjen, eller över fiendekontrollerat territorium, verkar tas på allvar av många arméer runt om i världen. Medan manöver- och transporthelikoptrar fortfarande är väsentliga för att utföra taktiska rörelser, medicinska evakueringar och för att säkerställa flödet av logistik, vilket var fallet till exempel under belägringen av Mariopol, kan stridshelikoptrar, såväl som flygplan avsedda för taktisk spaning, hotas under de kommande åren, till fördel för stridsdrönare, lätta drönare och annan vandrande ammunition. Det är det i alla fall i vilken riktning de japanska självförsvarsstyrkorna verkar vara på väg, enligt den nya nationella försvarsstrategin som publicerades i slutet av förra året.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT