Krig i Ukraina och biohazard skulle hota mänsklighetens överlevnad som aldrig förr

1947 publicerade University of Chicago, på initiativ av Albert Einstein, för första gången i Bulletin of the Atomic Scientist The Clock of the End of the World, eller Doomsday Clock på engelska. Denna klocka representerade tiden som mänskligheten hade lämnat, sedan dess uppkomst, innan en katastrofal händelse av typen kärnvapenkrig kom för att utrota den. 1947 ställdes klockan på 23:53, 7 minuter före apokalypsen. Detta värde, beräknat empiriskt, fungerade som referenspunkt för framtida årliga bedömningar, för att på ett enkelt och effektivt sätt presentera ökningen eller minskningen av risken, enligt forskarkollegiet (inklusive ett dussin nobelpristagare) som publicerar det varje år. Sålunda, 1953, efter att USA och Sovjetunionen var och en hade utfört de första testerna av ett termonukleärt vapen, ställdes klockan på 23:57 och förblev på detta värde i 7 år fram till 1960, då den togs fram. tillbaka till 23:53 och sedan till 23:48 1963 efter att Washington och Moskva undertecknat fördraget om förbud mot atmosfäriska kärnvapenprov.

Sedan dess har klockan fortsatt att utvecklas och nådde sin högsta punkt, 23, 57 vid höjdpunkten av Euromissile-krisen, och sin lägsta punkt 1984 kl. 1991 efter Sovjetunionens upplösning. och det strategiska avtalet om vapenminskning. Tyvärr, sedan dess har klockan fortsatt att gå framåt, först till 23:43 23 efter de nordkoreanska kärnvapenproven, sedan från 55, när ett nytt hot växte fram, klimatförändringen. . Från 2007 var det lika mycket klimatrisken som den ökade risken för kärnvapenkonflikt som fick amerikanska forskare att placera klockan på sitt historiskt högsta, 2010:2017, för att sedan öka denna siffra två gånger för att nå 23:58 :23 i 58. I år markerar en ny all-time high, med en klocka placerad på 23:58:30, 1:30 min före mänsklighetens slut. I själva verket har två nya faktorer försämrat forskarnas uppskattning, å ena sidan riskerna kopplade till kriget i Ukraina och det hot som nu representeras av den troliga uppkomsten av nya patogener, potentiellt mycket mer dödliga än Covid.

Hotet om kärnvapenkrig är nu som högst någonsin på grund av kriget i Ukraina, som indirekt motsätter sig 4 av världens viktigaste kärnvapenmakter.

Kriget i Ukraina, som är resultatet av den ryska aggressionen mot sin granne i februari 2022, representerar den mest intensiva konflikten som indirekt motsätter sig flera kärnvapenmakter, Ryssland å ena sidan, och å andra sidan USA samt deras brittiska och franska allierade. som stöder Kiev mer och mer direkt för att stå emot angreppen ledda av den ryska armén. Det är otvivelaktigt den viktigaste militärstrategiska krisen sedan andra världskrigets slut, särskilt eftersom den utspelar sig i hjärtat av Europa, och inte i ett dunkelt land i söder är asiatiskt. Som sådan uppvisades kärnsemantik från början av konflikten av Moskva, hot som amerikanerna, fransmännen och britterna reagerade med bestämdhet. Sedan dess har det nukleära hotet, oavsett om det är en kärnvapenförlängning av konflikten som nämndes i studien av Rand Corporation som var föremål för en artikel igår, eller en kärnkraftsolycka till exempel kring Zaporozhye-kraftverket, är på sin högsta nivå, förmodligen på samma nivå som under Euromissile-krisen på 80-talet, med rätta ansett av historiker som den mest kritiska perioden under det kalla kriget.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT