Abrams, Challenger 3, Armata ...: Vad är moderna stridsvagnar värda? 2/3

Artikel från 6 september 2021 uppdaterad 27 januari 2023

Efter att deras planerade försvinnande nästan tillkännagavs med uppkomsten av nya vapensystem, håller tanken återigen på att bli en nyckelmarkör för en väpnad styrkas militära kraft, och detta på alla teatrar. Den här artikeln är den andra i en serie om 3 avsedd att presentera huvudmodellerna av moderna stridsvagnar som utrustar eller kommer att utrusta de väpnade styrkorna i världen. En första artikel presenterade den tyska Leopard 2, den kinesiska Type 99A, den israeliska Merkava Mk IV och den franska Leclerc. Den här har den amerikanska M1A2C Abrams, den brittiska Challenger 3 och den ryska T-90M och T-14 Armata. En sista artikel kommer att presentera turkiska Atlay, sydkoreanska K2 Black Panther, japanska Type 10 och italienska C1 Ariete.

USA: M1A2C Abrams

År 1972, i slutet av Vietnamkriget, var de amerikanska arméerna blodlösa, handikappade av tio års investeringar i en specifik teater, och många av dess land- och luftutrustning erbjöd inte längre ett betydande mervärde inför sina kostnader. ekvivalenter. Detta var särskilt fallet med M10 Patton-tanken, ett derivat av M60 och i drift sedan 48, men som på många områden överträffades av den sovjetiska T-1960, liksom av den nya T-64 som kommer in service 72. För att möta det, och inte utan stora svårigheter, genomförde den amerikanska armén ett bra program som kommer att betecknas BIG 1973, och som kommer att föda 5 av 6 -talets mest effektiva utrustning: Infanteriet Combat Vehicle M80 / M2 Bradley, M3 / 108 självgående pistol, Patriot luftvärnssystem, AH-109 Apache och UH-64 Black Hawk helikoptrar, liksom den mest symboliska av alla, M60 Abrams huvudstridsvagn. Brytande mot den enkelhetsläran som ärvdes från M1 Sherman, och som förevigades av M4 och M48, var Abrams samtidigt ett rullande monster, ett koncentrat av teknik och hade en eldkraft lika med den enda Leopard 60 -tysken vid den tiden . Han demonstrerade denna makt under första golfkriget och tog en mycket klar uppstigning över den irakiska T2 och T62, förstörde majoriteten av de stridsvagnar som uppstod för minimala förluster, till stor del kopplade till eld från andra. Abrams eller M72 Bradleys HOT -missiler.

Den första versionen av M1 Abrams var utrustad med en 105 mm pistol som de flesta stridsvagnar på 60- och 70 -talen

Den amerikanska stridsvagnen genomgick flera successiva moderniseringsfaser, den första 1984 utrustade den med en längre och effektivare 105 mm pistol, den andra, 1988, utrustade den med 120 mm M256-pistolen från Rheinmetall L44 som utrustade Leopard 2, att föda M1A1-standarden (den som kommer att slåss under Gulfkriget). Några år senare dök M1A2-versionen upp, huvudsakligen bestående av en omvandling av det elektroniska systemet ombord för en helt digital version, inklusive nya detekterings- och visualiseringsmöjligheter, den inbyggda integrationen av GPS-positionering och istället för en digital buss . Denna struktur gjorde det möjligt för M1A2 att utvecklas snabbt, genom System Enhancement Package (SEP), vilket till stor del motsvarar mjukvaru- och systemutvecklingar. M1A2 SEP2-versionen har fått en kupol med automatgevär, nya skärmar och nya gränssnitt. Den senaste versionen, M1A2 SEPv3, ibland kallad M1A2C, som tas i bruk från 2017, har fått sina nätverks- och kommunikationsmöjligheter avsevärt förbättrade, dess kraftproduktion ökat avsevärt, dess FLIR-kapacitet förbättrats och dess skydd förstärkt genom tillägget av nya ARAT aktiva pansarplattor, och speciellt möjligheten att utrustas med systemet Hard-Kill Trophy beställd av den amerikanska armén från israelen Rafael.

M1A2SEPv2 utrustad med Trophy hard-kill-systemet under tester utförda av den amerikanska armén. Lägg märke till Trophy System-radarerna på vardera sidan av tornet

Alla dessa tillägg har inte gjorts utan hänsyn, tankens vikt har gradvis ökat från 55 till 67 ton under åren, vilket har lagt till betydande begränsningar för 1500 hk Honeywell AGT 1500 gasturbinen som driver tanken. Dess pris har också ökat från $8,5 miljoner (prisjusterat för inflation) till mer än $15 miljoner för M1A2 SEPv3-versionen, vilket gör den till en av de dyraste tankarna för tillfället. Men den största svagheten hos Abrams är fortfarande dess häpnadsväckande förbrukning, som begränsar dess autonomi på vägen till 400 km trots en 1900 liters tank, vilket är dubbelt så mycket som en T90M eller en Leclerc. Dessutom är pansarfordonet känt för att vara komplext att underhålla och kräver tung och välslipad logistik för att kunna användas till sin fulla potential. Å andra sidan, när dessa villkor väl är uppfyllda förblir den en av de mest kraftfulla stridsstridsvagnarna för tillfället, vilket förklarar dess senaste kommersiella framgångar vid Taiwan ou Polen, två länder som är särskilt utsatta.

Storbritannien: Challenger 3

Sedan Cheftain togs i bruk i slutet av 60-talet har de brittiska arméerna alltid gynnat tunga stridsstridsvagnar, även mycket tunga, även om deras rörlighet skulle bli lidande som ett resultat. Således hade Cheftain bara en 720 hk motor för att flytta sina 55 ton, och Challenger 2, som togs i bruk 1998 och var en radikal vidareutveckling av Challenger 1 som den bara delar 5% av delarna med, hade bara en 1200 hk-motor för en stridsvikt som sträcker sig från 65 till mer än 70 ton. Brittiska stridsvagnar har dock alltid varit formidabla motståndare på slagfältet, i synnerhet på grund av deras mycket avancerade kompositrustning Chobham sedan Dorcester, och deras stora eldkraft. Å andra sidan, och i likhet med sina franska eller tyska europeiska motsvarigheter, såg de brittiska arméerna sin flotta av tunga stridsvagnar minska från 2000 och framåt, till den grad att under förberedelsearbetet för 2021 års vitbok om La Défense, många rykten cirkulerade enligt vilket de 165 Challenger 2:orna som idag beväpnar den brittiska arméns 3 kurassierbataljoner rent och enkelt skulle undertryckas.

Challenger 3 kommer att vara en av de bäst skyddade stridsvagnarna under de 10 år som den kommer att behöva säkerställa interimstiden fram till ankomsten av dess ersättare från 2035

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT