President Erdogan höjer insatserna för Sveriges Nato-medlemskap

För några dagar sedan tillkännagav president Joe Biden offentligt att han förväntade sig att USA:s kongress skulle acceptera förvärvet av 40 nya F-16V Viper-jaktplan, samt 80 moderniseringssatser för att göra det möjligt för det turkiska flygvapnet att bära en del av sin F- 16 C/D-flotta till denna nya standard, som är betydligt effektivare, särskilt tack vare radarn AESA AN/APG-83. För Vita huset var det en fråga om att få från president Erdogan att han drar tillbaka sitt veto angående Sveriges och Finlands anslutning till Nato, efter begäran från dessa länder efter den ryska aggressionen mot Ukraina. Man skulle ha trott att denna starka gest från den amerikanska verkställande makten, medan Turkiet förblir under oket av amerikanska sanktioner efter Ankaras förvärv av ett ryskt S-400 långdistansluftvärnsbatteri, skulle ha räckt. blidka den turkiske ledaren. Det hände inte.

Ja, redan dagen efter det amerikanska presidentens tillkännagivande meddelade president Erdogan att han inte skulle ge Sverige tillstånd att gå med i Atlantalliansen, om inte Stockholm går med på att utlämna 130 kurdiska flyktingar samt turkiska motståndare till Turkiet. För den turkiske presidenten är dessa flyktingar verkligen identifierade som terrorister och måste i själva verket överlämnas till hans lands rättvisa. Dessutom antyder formuleringen som används av RT Erdogan, "Vi måste börja med att utlämna 130 terrorister...", att detta föreläggande bara är det första av en lång lista, som kan relatera till andra medlemmar av Nato, som också skyddade anklagade flyktingar terrorism av Ankara. Det bör i detta avseende erinras om att den enda officiella utlämningsbegäran som hittills har överförts av Ankara till Stockholm, handlade om Bulent Kenes, den tidigare redaktören för Today's Zaman Daily, anklagas av Ankara för att tillhöra det politiska partiet av predikanten Fetullah Gulen, en motståndare till Erdogan som tagit sin tillflykt till USA, och anklagas av den sistnämnde för att ligga bakom kuppförsöket 2016.

F-16V bär den nya AESA AN/APG-83 radarn

Det är naturligtvis otänkbart att Stockholm ska överlämna 130 flyktingar till turkisk rättvisa, desto mer om de åtalsakter som Ankara överför är mycket begränsade, vilket var fallet för Bulent Kenes vars begäran om utlämning avslogs av Högsta domstolen. Det råder faktiskt ingen tvekan om att president Erdogan, genom att formulera ett sådant krav, mycket väl vet att det kommer att vara omöjligt för de svenska myndigheterna att svara positivt, inte ens delvis. I själva verket måste den sistnämnde genom att inta en sådan ställning också förutse att han helt kommer att blockera processen för svenskt anslutning till NATO, detta i en period av den mest spända i Skandinavien samtidigt som Ryssland ökar sina provokationer och maktdemonstrationer, och att medlemskapsansökan från de två skandinaviska länderna var tvungen att få ett positivt svar från början och en extremt förkortad medlemskapsprocess för att undvika eventuella repressalier från Moskvas sida. Så vad exakt vill Erdogan med att göra detta?


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT