A320Neo vs Falcon10X, vem kommer att ersätta Atlantic 2 för den franska flottan?

Utformningen av en ersättare för det tyska P-3C Orion maritima patrullflygplanet och deras franska Atlantic 2-motsvarigheter var en del av de fransk-tyska avtalen 2017 avsedda att ge ett stort lyft åt idén om Defense Europe. , tillsammans med andra program. som SCAF för stridsflygplan och MGCS för tunga stridsvagnar. Utsedda Maritime Airborne Warfare System eller MAWS, detta program upplevde dock en motarbetad utveckling, särskilt när Berlin tillkännagav, 2021, förvärvet av 5 P-8A Poseidon maritima patrullflygplan av amerikanska Boeing för ersätta dess äldsta Lockheed P-3C. Sedan dess har programmet stoppats, Frankrike och Tyskland med tanke på att det är den andres ansvar att låsa upp den, utan att någonsin ge den nödvändiga drivkraften för att uppnå det. Dessutom, som en del av kuvertet på 100 miljarder euro som tillkännagavs den 27 februari av Olaf Scholz inför förbundsdagen för att modernisera Bundeswehr, planerades initialt en beställning på ytterligare 7 P8, även om den nu är okänd, p.g.a. programmets förbluffande och inflationens inflytande, om detta antagande kommer att bibehållas.

Hur det än må vara, för Frankrike var det viktigt att ta ledningen, eftersom 18 Atlantique 2 som moderniseras till standard 6 inte kommer att kunna fortsätta att utföra sitt strategiska uppdrag efter nästa decennium. Det är därför den franska Direction Générale de l'Armement tillkännagav den 12 februari att de tilldelat Dassault Aviation och Airbus Defence & Space ett studiekontrakt värt 10,9 miljoner euro för att genomföra en konkurrensutsatt studie för att ersätta den franska Atlantique 2:an under nästa decennium, den första baserad på den nya generationen Falcon10X affärsjet, och den andra på en utveckling av civila transportflygplan A320Neo. Var och en av tillverkarna har nu 18 månader på sig att genomföra denna studie och att föreslå det mest effektiva och mest ekonomiska vapensystemet, men också teknisk utveckling när det gäller detektion, kommunikation, samarbete och stridssystem. Det mest relevanta för att möta framtiden franska flottans behov.

Franska flottans 18 moderniserade Atlantique 2 kommer att behöva bytas ut under det kommande decenniet

Dessutom kommer de tekniska och ekonomiska modeller som föreslås av flygplanstillverkarna att behöva möjliggöra integration av nya partner, särskilt europeiska, vilket förutsätter en industriell delning som vi vet är komplicerad att genomföra, särskilt om den måste vara tillräckligt flexibel för att göra det. det effektivt iterativt eller successivt, inte globalt när programmet lanseras. Denna sista begränsning visar att Paris håller dörren öppen för Berlin att ansluta sig till programmet, och med det andra europeiska partner. Å andra sidan sätter detta tillkännagivande definitivt ett slut på MAWS-programmet, i betydelsen ett ab-initio globalt samarbete mellan Paris och Berlin i denna fråga, och för att notera att av de 6 fransk-tyska samarbetsprogram som tillkännagavs 2017, endast 2 förblir aktiva, programmen SCAF och MGCS, medan MAWS (Maritim patrull), CIFS (ny generations artilleri), MAST-F (Långdistans pansarvärnsmissil) och Tiger III (stridshelikopter) antingen har övergivits eller har stoppats sedan flera år.

Hur det än må vara så kommer framtiden för fransk maritima patrull nu att utspelas mellan Dassault Aviations Falcon10X och Airbus A320Neo, två flygplan med en radikalt annorlunda teknisk och kommersiell filosofi, och som var och en har tillgångar att hävda. Kom ihåg att Maritime Patrol, under ledning av den franska flottan, täcker många uppdrag, allt från anti-ubåtskrigföring med ekolodsbojar och lufttappade torpeder, till anti-ytkrigföring med betydande resurser radar, elektroniska och elektrooptiska detektionssystem , såväl som anti-skeppsmissiler som AM39 Exocet och dess ersättare, FMAN. De deltar således aktivt i skyddet av maritima utrymmen, men också av franska flottans utplaceringar som i fallet med Groupe Aéronaval eller Amfibiegrupperna, och spelar en avgörande roll när det gäller avskräckning genom att skydda in- och utträde av ubåtar. missiluppskjutare i sina mest sårbara faser. Slutligen har enheterna många sätt att lyssna och elektronisk krigföring, och har kapacitet att implementera guidad luft-till-mark-ammunition, vilket gör det möjligt för dem att stödja markstyrkor vid behov, särskilt under utplaceringar i Afrika.

Airbus DS A320 Neo


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT