Hur omdefinierar den nya ryska industristrategin den strategiska ekvationen av konflikten i Ukraina?

Sedan början av den militära aggressionen mot Ukraina har de ryska arméerna lidit mycket stora förluster, särskilt när det gäller rustningar. Det är alltså mer än 1600 ryska tunga stridsvagnar, men också nästan 3500 tunga pansarfordon och 300 mobila artillerisystem som förstördes, skadades eller tillfångatogs av ukrainarna på ett dokumenterat sätt, det vill säga mellan 20 och 60 % av dess lager från före kriget, beroende på utrustningskategori. Ukrainska förluster är under tiden också betydande, men i mindre utsträckning, med 450 stridsvagnar, mindre än 900 tunga pansarfordon och ett hundratal dokumenterade mobila artillerisystem, men dessa förluster representerar fortfarande 20 till 40 % av dess ursprungliga lager. Dessutom fick de ukrainska arméerna, från de första veckorna av engagemanget, ytterligare utrustning, särskilt tunga pansarfordon från länderna i Östeuropa, inklusive polska och tjeckiska T-72 och PT-91 stridsvagnar. , samt BMP1/ 2 infanteristridsfordon och S-300 luftvärnssystem.

Samtidigt hanterade den ryska försvarsindustrin konsekvenserna av västerländska sanktioner, med en mycket betydande nedgång i produktionstakten, särskilt när det gäller pansarfordon. Således stod den berömda Uralvagonzavod-fabriken i Nizhny Tagil, som producerade stridsvagnarna T-73B3M, T80BVM och T90M, liksom BMP-2M infanteristridsfordon, nästan stillastående mellan april och juni. Faktum är att även med låg produktionskapacitet lyckades Ukraina, i synnerhet genom att förlita sig på infångad utrustning, men också på den industriella kapaciteten hos några av sina europeiska grannar för att reparera sina pansarfordon, att upprätthålla en positiv dynamik och att urholka den ursprungliga ryska numerisk fördel, till den grad att de två krafterna nu är relativt jämnt matchade när det gäller tung rustning. Och den kommande ankomsten av amerikanska infanteristridsfordon Bradley, tyska Marder och Franska AMX-10RC lätta tankar, kan tyckas båda gott för maktbalansen till förmån för Ukraina. Men sedan i somras har Moskva ändrat sin industriella strategi och omfördelat korten i denna konflikt.

Nästan stillastående fram till sommaren producerar den ryska Uralvagonzavod-fabriken i Nizhny Tagil nu 40 till 50 tunga pansarfordon per månad

När väl den första chocken av västerländska sanktioner hade passerat, omorganiserade ryska tillverkare, i synnerhet de som är involverade i tillverkningen av pansarfordon, sin produktion men också sin leveranskedja, även om det innebar att de gav upp viss kapacitet på de tillverkade modellerna. Således har samma Uralvagonzavod-anläggning sedan början av hösten återupptagit produktionen av tunga tankar, i detta fall omvandlingen av T-72A till T-72B3M, T-80BV till T-80BVM, T-90A i T90M och BMP -2 i BMP-2M (M för moderniserad), såväl som konstruktionen av nya T-90M, med en nu mycket ihållande takt av 40 till 50 pansarfordon per månad, dvs. 4 gånger mer än före kriget. För att uppnå detta har det ryska BITD till stor del vänt sig till kinesiska och Hongkongs elektroniska komponenter för att ersätta de europeiska, japanska och amerikanska halvledare som använts fram till dess, och vissa funktioner har tagits bort eller försämrats, särskilt när det gäller mörkerseende och sikte, p.g.a. mindre effektiva komponenter, eller frånvaron av vissa icke-substituerbara komponenter.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT