Hur kommer de 5 lågdödliga strategiska hoten att rubba den globala militära balansen?

Konceptet med strategisk strejk dök upp under andra världskriget, först genom den tyska blixten mot brittiska städer som ägde rum mellan slutet av själva slaget om Storbritannien, i september 1940, och maj 1941 när Luftwaffe omdirigerades till öst i väntan av Plan Barbarossa. Det var en fråga, för de tyska strategerna och i synnerhet för Herman Goehring, befälhavare för Luftwaffe, om att förstöra britternas motståndsvilja genom att slå till inte bara militära mål som baserna och fabrikerna, utan också storstäderna i länderna, som London, men även Coventry, Plymouth, Birmingham och Liverpool. Denna kampanj, som resulterade i 43.000 90.000 civila dödsfall och 900 500.000 allvarliga skador, var ett misslyckande, eftersom Luftwaffe hade förlorat nästan 100.000 flygplan, inklusive en stor del av sin bombflotta, utan att uppnå de avsedda målen. Detta misslyckande avskräckte dock inte britterna och amerikanerna från att göra detsamma, genom att utföra ett stort antal strategiska räder på dagen (US Army Air Force) och natten (Royal Air Force) mot industriplatser men även tyska städer, samt än vissa städer i den ockuperade zonen, vilket orsakade mer än 67.000 XNUMX dödsfall i Tyskland, lika många i Japan, liksom XNUMX XNUMX dödsfall i Italien och XNUMX XNUMX dödsfall i Frankrike.

Fördelarna med denna allierade strategiska flygkampanj är fortfarande under debatt, även om de objektivt och avsevärt urholkade Axis industriella kapacitet och bränslereserver. Men explosionen av de två bomberna i Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945 förändrade situationen, skapade för första gången genom att träffa civila mål, en stor strategisk effekt med överlämnandet av det japanska imperiet, det är sant redan i en mycket dålig position efter att ha förlorat den stora majoriteten av sin flotta, och ankomsten av de ryska divisionerna som engagerade sig i Europa för att leda offensiven mot de japanska styrkorna i Manchuriet. Men det är verkligen kärnvapnet som har betingat den globala maktbalansen sedan det datumet, genom att skapa konceptet med ett massförstörelsevapen, som samtidigt kan förstöra infrastrukturen och civilbefolkningen i en stor stad, för att uppnå det mål politiska mål, snarare än att sträva efter att förstöra fiendens militära verktyg som under de 50 århundradena av mänsklighetens historia innan dess.

Kärnvapen har varit stöttepelaren i strategisk supermaktskommunikation sedan andra världskrigets slut.

Om A-bomben, sedan vätebomben, utgjorde hjärtat av de strategiska förmågorna hos de mäktigaste nationerna på planeten, utvecklade de under åren andra härledda förmågor, såsom kemiska eller bakteriologiska vapen, eller strålningsvapen, avsedda mer specifikt för att förstöra befolkningar utan att förstöra infrastruktur. Dessa vapen, sammanförda i akronymen NRBC för Nuclear, Radiological, Biological and Chemical, utgjorde kärnan i den strategiska maktbalansen under hela det kalla kriget, och även därefter. Men under flera år, till och med några decennier, har en annan kategori av strategiska vapen gradvis dykt upp. Till skillnad från de tidigare syftar dessa inte till att förstöra befolkningen, utan att förstöra infrastrukturen och den ekonomiska och sociala kapaciteten i ett land, för att uppnå det riktade strategiska målet, utan att passera den nukleära eller liknande tröskeln genom att döda miljontals civila. I den här artikeln kommer vi att studera de 5 strategiska kapaciteterna som motsvarar denna klassificering, som mycket väl kan förändra inte bara maktbalansen under de kommande åren, utan också själva logiken i strategisk tröskel och respons.

1- Elektromagnetiska pulsvapen

Av alla icke-dödliga strategiska förmågor är användningen av elektromagnetiska pulsvapen den äldsta. Faktum är att från de första kärnvapenexplosionerna 1945 studerades konsekvenserna av den kraftfulla elektromagnetiska puls som då genererades först av USA, sedan från 1949, av Sovjetunionen. 1962 genomförde de två supermakterna experiment i denna riktning nästan samtidigt, med det amerikanska projektet Starfish Prime som detonerade en kärnladdning på 1,44 megaton på en höjd av 400 kilometer över Stilla havet, och det sovjetiska projektet 184 som detsamma med mindre viktiga laster på 300 kt över Kazakstan. I båda fallen handlade det framför allt om att neutralisera motståndarens militära kapacitet över ett stort område genom att förstöra alla elektroniska kretsar som då förekom i militära fordon, fartyg och flygplan. Å andra sidan övervägdes inte ens användningen som alternativ av kärnvapenbomber och missiler i avskräckande ställning, eftersom civila infrastrukturers sårbarhet för EMP ansågs vara alltför begränsad.

Elnätet är ett av de mest uppenbara målen för en elektromagnetisk pulsattack.

Situationen förändrades knappast i denna fråga förrän i början av 2000-talet, och början av den globala digitaliseringen av ekonomin men också av hela det sociala livet i länderna. Samtidigt hade kunskapen kring fenomenet elektromagnetisk puls och dess effekter också gjort stora framsteg, så att den amerikanska kongressen 2001 lanserade en studie av USA:s sårbarhet för denna typ av hot, med skapandet av USA staternas EMP-kommission. Den första feedbacken från denna kommission, 2004 och särskilt under en utfrågning i senaten 2005, visade att denna typ av vapen nu representerade ett strategiskt hot för landet, inte bara på grund av deras effektivitet på strategisk infrastruktur som elnätet eller telekommunikation, men också genom att förstöra nästan all landets transportkapacitet. Dessutom identifierade kommissionen inte mindre än 15 länder, förutom USA, som genomförde experiment på detta område, inklusive Nordkorea, Iran, Ryssland, Kina, Kuba, Indien, Pakistan och Kuba.

Ändå är "inträdesbiljetten" för att tillhandahålla en sådan strategisk förmåga utom räckhåll för de allra flesta länder. I själva verket, utöver icke-nukleära elektromagnetiska pulsvapen som inte har tillräcklig kraft för att kvalificeras som strategiska, är det samtidigt nödvändigt att ha en avancerad ballistisk förmåga på lång räckvidd, såväl som kärnstridsspetsar med hög effekt (över 100 kt) och tillräckligt miniatyriserad för att ta plats ombord på dessa missiler. Dessutom, även om de stora destruktiva effekterna av kärnvapen som används i en sådan hypotes, såsom stötvågen och värmeväggen, till stor del dämpas av den exo-atmosfäriska explosionen, precis som det radioaktiva nedfallet, är offren för ett sådant vapen. , såsom passagerare på transportmedel och patienter som är inlagda på sjukhus eller som är beroende av teknik, skulle kunna övertyga det målsatta landet om attackens "nukleära" och "massiva förstörelse" karaktär, och därför leda till en kärnkraftsreaktion. Hotet anses dock vara tillräckligt betydande för att övertyga de japanska myndigheterna att begrava kommando- och stödkapaciteten i 5 av dess stora militärdistrikt, just för att motstå en EMP-anfall.

2- Svärmar och massiva drönsattacker


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT