Vilka är exportmöjligheterna för Rafale för 2023?

Med 284 flygplan beställda för export sedan 2015 för 7 länder, stridsflygplanet Rafale, som länge kritiserats även på den högsta nivån i staten, anses nu vara en stor framgång för Dassault Aviation, och flirtar med exportframgångarna för Mirage 2000 och dess 286 flygplan som exporteras till 8 länder. Om beställningar som lagts under de senaste två åren av Egypten (30 flygplan), Grekland (24 flygplan inklusive 12 begagnade kompenserade), Kroatien (12 begagnade flygplan kompenserade), Indonesien (42 flygplan) och framför allt Förenade Arabemiraten med 80 flygplan för ett rekordkontrakt på 13,5 miljarder euro, har säkerställt hållbarheten och aktiviteten i Merignac produktionskedja till efter 2030, särskilt som de franska flygvapnen väntar på sin andel 81 nya Rafale under samma period.

Dock laget Rafale, som samlar runt Dassault Aviation 500-företag inklusive motortillverkaren Safran, elektroniktillverkaren Thales och missiltillverkaren MBDA, har inte avslutat med exportkontrakt, och år 2023 kan några av dessa framtidsutsikter på gång omvandlas till en ny kund och framtida operatör av det franska flygplanet. Faktum är att från Indien till Serbien, från Egypten till Colombia, från Irak och Saudiarabien, många diskussioner och tävlingar, mer eller mindre nära att bli framgångsrika, rör förvärvet av franskt plan, med en mycket reell chans att den slutliga skiljedomen och undertecknandet av ett kontrakt kommer att ske under år 2023. I den här artikeln kommer vi att göra en inventering av dessa olika prospekt, och deras chans att lyckas till förmån för Rafale under det kommande året.

1: Indien: 26 Rafale M och 36/57/114 Rafale B / C

Medan den sista av de 36 Rafale F3R beställd till det indiska flygvapnet 2016 levererades för några dagar sedan, Dassault-flygplanet är engagerat i två stora tävlingar i landet, med mycket reella chanser att lyckas på kort sikt. För det första, den inbäddade versionen av enheten, den Rafale M, är nu den klara favoriten i tävlingen som ställer den mot Boeing F/A-18 E/F Super Hornet för att utrusta det nya indiska hangarfartyget, INS Vikrant, medan de indiska marinstyrkorna mycket officiellt har meddelat att le Rafale hade visat sig vara "mer anpassad till behoven" i slutet av en intensiv testkampanj i Goa. Inledningsvis med sikte på en beställning på 57 flygplan, reducerades det indiska kravet till 26 jaktplan avsedda att säkerställa övergången fram till ibruktagandet av Twin-Engined Deck Based Fighter, eller TEDBF, det nya stridsflygplanet ombord som designats av DRDO , och som bör träda i tjänst i början av nästa decennium, om allt går som det ska.

DA Rafale IAF:s försvarsanalys | Saudiarabien | Stridsflygplan
De två skvadronerna Rafale av IAF utföra ett brett spektrum av uppdrag, inklusive inom avskräckningsområdet

Utöver behoven hos den indiska marinen Rafale är också involverad i MMCA 2-tävlingen för lokal tillverkning av 114 medelstora stridsflygplan, en tävling som lanserades efter misslyckandet i industriella förhandlingar kring MMRCA-programmet, som redan hade sett Rafale påtvinga sig själv. Medan IAF redan driver 36 flygplan Rafale anpassad till sina egna behov, och att den har en underhållsinfrastruktur som kan stödja mer än hundra flygplan av denna typ, anses Dassault-jaktplanen regelbundet vara favoriten i denna tävling som ställer den mot Typhoon, Gripen och en version av F-16 betecknad F-21. Hittills är den exakta omfattningen av denna tävling oklart, eftersom det skulle vara fråga om att minska beställningen till 57 enheter, ett antal under tröskeln på 100 enheter som Dassault anser tillåter en lokal faktura. Men även om konkurrensen skulle undkomma Rafale, oavsett om den avbröts eller tilldelas en annan enhet, en ny beställning för Rafale B/C för IAF skulle förbli relevant, medan stat-till-stat-diskussioner mellan Paris och New Delhi har pågått om detta ämne sedan 2020.

2: Serbien: 12 Rafale B / C


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Saudiarabien | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna