Trots ett framgångsrikt test är framtiden för den amerikanska AGM-183A ARRW hypersoniska missilen inte garanterad

Mitt under valkampanjen för sitt omval till Kreml häpnade Vladimir Putin försvarsvärlden den 1 mars 2018, när han under en tv-intervju meddelade att den hypersoniska luftburna missilen Kinzhal hade tagits i bruk för några månader. tidigare inom det ryska flygvapnet. Med en räckvidd på 2000 31 km följer den ryska missilen, som kan skjutas upp från den tunga interceptorn Mig-22K eller långdistansbombplanet Tu-3M5, en semi-ballistisk bana med betydande evolutionsförmåga och en hastighet högre än Mach 3, vilket gör det särskilt svårt att upptäcka och fånga upp för traditionella antiballistiska system som Patriot PAC 1, THAAD eller Aster Block 500. Dessutom minskar dess mycket höga hastighet reaktionstiden avsevärt samtidigt som manövreringsförmågan minskar chanserna att bestämma den avsedda mål. Kinzhal kan bära en konventionell last på 100 kg eller en kärnvapenlast på XNUMX kt och utgjorde därför ett vapen som var perfekt lämpat för förebyggande anfall eller halshuggningar mot NATO, utan att bärarvektorn ens behövde lämna ryskt luftrum.

Bortom hotet från den nya ryska missilen, som ledde till lanseringen av flera program inklusive i Europa för att upptäcka och fånga upp sådana vektorer, Vladimir Putins tillkännagivande var också en djupgående förnedring för de amerikanska arméerna, som hade tappat vanan att se ett annat land ha vapensystem som de själva var berövade i 30 år. Och som fallet var 1961 när Apollo-programmet tillkännagavs efter de ryska framgångarna på rymdområdet, 1967 när upptäckten av den sovjetiska MIG-25 ledde till designen av F-15, och 1980 när inträdet i tjänsten av kryssaren Kirov ledde den amerikanska flottan att modernisera och återkalla till service av 4 slagskepp av Iowa-klassen, USA svarade med stolthet och snabbhet på denna ryska provokation och lanserade nästan samtidigt inte mindre än 7 hypersoniska missilprogram, beroende på om de är raket- eller luftdrivna, uppskjutna från en land-, marin- eller luftplattform, eller utvecklade av den amerikanska armén, det amerikanska flygvapnet och den amerikanska flottan.

Mig31 från det ryska flygvapnet utrustad med hypersonisk missil Kinjhal Analyzes Défense | Hypersoniska vapen och missiler | Strategiska bombplan
Tillkännagivandet av att Kinzhal togs i bruk 2018 utlöste en frenesi av hypersoniska program runt om i världen, särskilt i USA

AGM-183A ARRW-programmet för Air-Launched Rapid Response Weapon, var ett av dem, och som namnet antyder är det en luftburen hypersonisk missil som består av en raketmotor för fasen av uppskjutning, att vinna höjd och hastighet, samt ett hypersoniskt glidflygplan för nedstignings- och slagfasen. Programmet lanserades i augusti 2018, bara 5 månader efter Vladimir Putins tillkännagivande, och syftar just till att utforma ett svar till den ryska Kinzhal, vars prestanda i termer av hastighet och räckvidd den delar, och begränsningarna för implementering. , ombord på B- 52, B-1B och B-2 tunga bombplan eller F-15E tunga stridsflygplan. Det tog bara drygt 4 år för Lokcheed-Martin och US Air Force att spela in den första framgångsrika fullständiga lanseringen den 9 december från en B-52H från 412:e testskvadronen vid Edwards Air Force Base i Kalifornien.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler | Strategiska bombplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

  1. […] Medan under de senaste 25 åren har en majoritet av amerikanska försvarsprogram präglats av bittra misslyckanden (ersättning av Bradley, RAH-66 Comanche-helikoptern, etc.), av program med orimliga kostnader (F-35, sub- Sjöseglarewolf) och tekniska återvändsgränder (Zumwalt-förstörare, LCS-korvetter), som alla genererar monumentala merkostnader utan att tillåta arméerna att effektivt genomföra sin modernisering, tog det knappt mer än 5 år att ge substans åt flera av dessa hypersoniska program, såsom HAWC (Hypersonic) Air-Breathing Weapon Concept) luftburen hypersonisk missil utvecklad av DARPA för det amerikanska flygvapnet, som spelade in flera framgångsrika tester 2022, eller som AGM-183A ARRW-programmet för Air-launched Rapidly Respons Weapon utvecklat av flygvapnet och Lockheed-Martin som efter flera misslyckanden lyckades genomföra en fullständig hypersonisk flygsekvens i december 2022. […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna