Efter London och Berlin temporerar Tokyo och Rom sina försvarsbudgetambitioner

- Annons -

Under de första månaderna efter starten av den ryska offensiven i Ukraina tillkännagav många länder, i Europa och på andra håll, betydande ökningar av sina försvarsinsatser, för att klara av omorganisationen av hotet och den geopolitiska världen. Sålunda tillkännagav Tysklands förbundskansler Olaf Scholz den 27 februari genomförandet av ett kuvert på 100 miljarder euro för att finansiera Bundeswehrs arkiv med kritisk utrustning, samt den snabba ökningen av det tyska försvaret för att nå, och till och med överstiga, 2 % av BNP. Efter detta har många andra länder, som hittills varit ovilliga att öka sin försvarsinsats, också åtagit sig en sådan dynamik, från Nederländerna till Spanien, via Belgien och Italien. Tvärs över kanalen meddelade försvarsminister Ben Wallace till och med att han hade för avsikt öka Storbritanniens försvarsbudget till 3 % av BNP och 100 miljarder pund.

Sedan dess har vatten passerat under bron verkar det som, eftersom många regeringar har åtagit sig att fördröja tillkännagivandena som gjordes våren 2022. Det är sant att sedan dess har de ukrainska styrkorna inte bara stått emot den offensiva ryska, utan också avsevärt. urholkade Kremls konventionella militära potential, till den grad att den ryska ogren som ansågs kunna erövra Polen på bara fyra dagar nu verkar mycket mindre imponerande och hotfull, bortom den strategiska dimensionen som fortfarande är mer än problematisk. Faktum är att i Berlin tyder de senaste tillkännagivandena på att medan regeringen fortfarande siktar på att öka försvarsinsatsen till 4 % av BNP, Detta mål kommer att uppnås inom en mycket längre tidsplan än vad som ursprungligen planerades. Dessutom kommer de tyska arméernas budget för 2023 att ligga mycket nära budgeten för 2022, det vill säga 1,6 % av BNP.

trieste italien tyskland | Försvarsanalys | Arméns budgetar och försvarsinsats
Italien har fördubblat sin budget för anskaffning av försvarsmateriel mellan 2020 och 2022, från 2,1 miljarder euro till 4,5 miljarder euro per år, i synnerhet för att finansiera förnyelsen av flottan och flygvapnet. Men 2023 kommer denna budget att förbli oförändrad.

I London ledde regeringsskiftet och de allvarliga ekonomiska svårigheter som Rishi Sunaks administration måste möta till rent och enkelt överge de ambitioner som Ben Wallace lade fram några månader tidigare, även om den senare behöll sitt departement i den nya regeringen. Målet med en försvarsinsats på 3 % av BNP och mer än 100 miljarder pund är därför över.London har åtagit sig, genom finansminister Jeremy Hunts röst, att hålla den brittiska försvarsinsatsen "vid ovanstående 2%" i enlighet med Natos åtaganden. Detsamma gäller nu Italien, som hade meddelat i april en ökning av försvarsbudgeten med 12 miljarder euro till 2028 för att nå tröskeln på 2 % som krävs, men vars budget för 2023 under förberedelse inte ger någon ökning av budgeten för arméer eller förvärv, och en försvarsinsats som kommer att förbli omkring 1,5 %.

- Annons -

LOGO meta defense 70 Tyskland | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna