Airbus DS erbjuder Sydkorea ett samarbete för att exportera sina nya stridsflygplan

- Annons -

Mitten av september, Warszawa beställde 48 FA-50 lätta stridsflygplan från Sydkorea för 3 miljarder dollar. Enheten, som kommer från T-50 Golden Eagle tränings- och attackflygplan, kommer att ersätta Mig-29:orna som fortfarande är i tjänst med det polska flygvapnet, och stödja F-16:orna som redan är i drift, såväl som F-35A:s beställda i 2019. Enligt Warszawa, som också blivit intimt nära Seoul med ordningen K2 stridsvagnar, K9 självgående kanoner och K239 flera raketgevär i ett aldrig tidigare skådat försök att modernisera och utöka sin militära kapacitet, påverkades denna order till stor del av de attraktiva priserna och leveranstiderna som erbjuds av den sydkoreanska flygindustrin, särskilt inför det andra övervägda alternativet, F-16V American. Attraktionskraften hos sydkoreanska erbjudanden på detta område har uppenbarligen inte undgått Airbus DS, den europeiska flygkoncern som verkar ha föreslagit till Seoul ett samarbete för att exportera FA-50 men även de andra sydkoreanska planen, i synnerhet i Europa.

Enligt den sydkoreanske industriministern Lee Chang-yang, citerad av pressbyrån Yonhap, skulle VD:n för Airbus DS, Michael Schoellhorn, faktiskt ha lagt fram ett förslag till honom i denna riktning under ett möte i Seoul, för att att utöka samarbetet mellan den europeiska gruppen med den sydkoreanska rymdfartsindustrin. Enligt de uppgifter som ministern lämnat skulle flera ämnen ha diskuterats, såsom utplaceringen av en Airbus FoU-anläggning i Sydkorea, vilket redan är fallet i Indien, Malaysia, Singapore och Kina. Dessutom skulle visst samarbete övervägas inom området halvledare, batterier, displaysystem, mjukvara och 3D-utskrift.

KF21 Boramae första flight Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan
KF-21 Boramae gjorde sin första flygning i juli 2022

Men utöver tekniskt samarbete när det gäller underleverantörer och samutveckling, talades det också, i denna diskussion, om ett samarbete mellan Airbus DS och den sydkoreanska flygindustrin, för att exportera flygplanets stridsvapen som utvecklats av Seoul i Europa. Denna diskussion sporrades utan tvekan av försäljningen av FA-50 till Polen, särskilt eftersom inget motsvarande flygplan finns i Airbus DS-katalogen hittills. Men bortom fallet med Kungsörnen, hotar också, och på relativt kort sikt, KF-21 Boramae, det nya medelstora stridsflygplanet vars två prototyper genomgår en intensiv testkampanj, och som mycket snart kommer att representera en stark konkurrent. mot svenska JAS-39 E/F Gripen, men även mot den Rafale Franska och dess nya versioner F4 sedan F5, särskilt eftersom det sydkoreanska jaktplanet kommer att erbjudas till ett aggressivt pris, vilket gör det till ett alternativ till dessa två flygplan, såväl som till den amerikanska F-16V.

- Annons -

LOGO meta defense 70 Tyskland | Försvarsanalys | Stridsflygplan

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna