4 argument för att utveckla en Leclerc 2-tank inför det fransk-tyska MGCS-programmet

Bland de många lärdomar som ärvts från konflikten i Ukraina är stridsstridsvagnens centrala roll i landmanövern, vare sig den är offensiv eller defensiv, förmodligen den som mest motsäger många vissheter som ärvts från slutet av det kalla kriget, såväl som den 2 Irakiska krig. För många väpnade styrkor, tills nyligen, var stridsstridsvagnen ett arv på gränsen till föråldrad, inför förökningen och förtätningen av hot med ankomsten av allt effektivare antitanksystem, inklusive i händerna på infanteriet. I Ukraina, men som detta var fallet i Nagorno Karabach två år tidigare, stod det snabbt klart att trots dessa hot, och den centrala roll som artilleriet tog över, hade stridsstridsvagnen, och mer allmänt tunga pansarfordon, behållit denna unika förmåga att bryta igenom fiendens linjer, samt att slå tillbaka fiendens attacker. Faktum är att, och även om fenomenet hade återuppstått under flera år, har alla världens stora arméer, och de europeiska i synnerhet, återigen satt den tunga stridsvagnen i centrum för sin planering. Så även om stridsvagnsmarknaden upplevde en period av dödslugn i nästan 20 år, har den upplevt en bländande tillväxt under de senaste 3 åren, inklusive för arméer som tills nyligen mycket allvarligt övervägde att ta bort denna typ av rustningar från sina lager.

Frankrike är inget undantag, även om armén gjorde allt för att upprätthålla en sådan förmåga, inklusive under åren 2010-2015, den mest kritiska i budgetmässiga och politiska termer. Således har armén upprätthållit 3 kurassierregementen, vart och ett beväpnat med ett femtiotal Leclerc tunga stridsvagnar, medan två pansarregementen har ett Leclerc-kompani vid sidan av sina infanteristridsfordon, för totalt 220 Leclerc i tjänst hittills. Dessutom moderniseras 200 av dessa tankar, som levererades under 90-talet, i synnerhet för att integrera den infocentriska stridsbubblan SCORPION tillsammans med Griffons och Servals som ersätter de ärevördiga VAB:arna, och Jaguarerna som ersätter AMX10RC och EBC90. Framför allt lanserade Paris och Berlin, 2017, ett gemensamt program som syftar till att utveckla ersättaren för Leclerc men också för Leopard 2035 till 2. Designated Main Ground Combat System eller MGCS, detta program uppfyller, liksom sin motsvarighet SCAF för ersättningen. av stridsflygplanen Rafale och Typhoon, många industriella och politiska svårigheter, till den grad att dess hållbarhet nu är mer än hotad, liksom de utsatta tidsfristerna.

Om den bana som Paris och Berlin följde var rimlig och sammanhängande 2017 när den startade, har sammanhanget och hotet utvecklats avsevärt sedan dess, till den grad att det kan vara relevant att överväga en acceleration av MGCS-programmet för att svara på det. . Men med tanke på de svårigheter som de två länderna stöter på i deras samarbete, verkar en sådan lösning svår att genomföra, vilket öppnar vägen för ett andra alternativ, design och konstruktion, på kort tid, av en direkt efterträdare till rödingen Leclerc, som vi i den här artikeln kommer att kalla "Leclerc 2" för att markera dess direkta tillhörighet. Och som vi kommer att se, skulle Frankrike, på ett mycket sakligt sätt, ha alla intressen av att engagera sig i ett sådant tillvägagångssätt, både för att möta arméns behov på kort och medellång sikt, och för att ha en plattform - mångsidig spårad form som kan ta emot dess framväxande behov i form av hög intensitet, samt att ta tillvara verkliga industriella möjligheter i Europa och runt om i världen.

Vad kan Leclerc 2-tanken vara?

Som Challenger 3 startade över kanalen, skulle ett Leclerc 2-program syfta till att integrera nya möjligheter i den befintliga Leclerc-plattformen som är ett resultat av tekniska framsteg som utvecklats under de senaste åren. Detta skulle till exempel innebära att utrusta pansarfordonet med avancerad kommunikation och samarbetsförmåga, samt nästa generations vetronics, som den som utrustar andra program av samma typ, som den tyska KF-51 Panther. Tankens dödlighet bör också förlängas, oavsett om det handlar om att bära en större kaliberpistol som 140 mm Nexter ASCALON, eller för att utrusta stridsvagnen med ytterligare slagkapacitet genom att utrusta den med medeldistans pansarvärnsmissiler som Akheron MP. Tankens överlevnadsförmåga skulle också öka, med inbyggd integration av ett mjukdödande/hårddödande skyddssystem baserat på t.ex. den nya APS Prometeus från Nexter som redan borde utrusta Leclerc MLU, Jaguar och Griffon, samt en multispektralt kamouflagesystem som Salamander. Denna överlevnadsförmåga skulle ökas genom att utrusta den med en fjärrstyrd kupol utrustad med en liten kaliberpistol för nära skydd, särskilt mot drönare och i stadsmiljö. Slutligen, precis som banan som följdes över Atlanten med AbramsX, kan det vara relevant att utrusta tanken med elektrisk hybriddrivning för att öka dess autonomi i strid och ge den smygrörelseförmåga.

EMBT demonstratortornet ger ett bra exempel på vad en Leclerc 2 kan vara

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT