Antiballistiska missiler: 4 viktiga argument för MBDA för det europeiska EHDI-programmet

I november 2019 gick Finland, Italien, Nederländerna och Portugal, med Frankrike i spetsen, samman inom det nya European Structured Permanent Cooperation, eller PESCO, för att utforma ett nytt antiballistiskt system som kan motverka nya hot, inklusive hypersoniska missiler och glidflygplan under TWISTER-programmet. Ett år senare, Berlin bestämde sig för att gå med i programmet, efter Washingtons övergivande av MEADS-programmet. För franska MBDA och dess italienska partner Aliena Aerospace rådde det ingen tvekan om att det framtida programmet skulle styras av dessa två länder, eftersom de två företagen, tillsammans med franska Thales, är hjärtat av Eurosam joint venture som producerar det enda systemet Europeiska antiballistiska system hittills, SAMP/T- och PAAMS-systemen och Aster Block 1- och Block 1NT-missiler, kapabla att fånga kortdistansmissiler (inf 600 km) respektive medeldistans (inf 1500 km) ballistiska missiler .

I slutet av juli 2022 beslutade emellertid EU-kommissionen att tilldela designen av programmet "European Hypersonic Defence Interceptor" till ett konsortium bestående av Spanien, Tyskland, Belgien, Polen, Tjeckien och Sverige. , samt Norge utanför EU, genom Europeiska försvarsfonden. Detta orsakade häpnad hos partnerna till TWISTER-programmen utanför Tyskland, och i synnerhet MBDA som inte föreställde sig att detta program kunde undgå det. Utöver de troliga felbedömningarna av det franska företaget och dess italienska partner, råder det ingen tvekan om att Europeiska kommissionens beslut är förvånande, för att inte säga irriterande. Det finns faktiskt fyra väsentliga argument som talar för en fransk ledning av detta mycket strategiska europeiska program, oavsett om det gäller tidsfrister, kostnader, strategisk självständighet och till och med Europa.

Vad är ballistiskt missilförsvar?

Ballistiska missiler utgör återigen, för européer, ett högst påtagligt hot sedan de försämrade förbindelserna med det ryska grannlandet. Faktum är att Moskva har en stor flotta av ballistiska missiler av olika typer, allt från kortdistansen Iskander-M till den framtida interkontinentala RS-28 Sarmat, inte att förglömma den hypersoniska luftburna missilen Kinzhal. Förutom det faktum att alla ryska missiler kan bära konventionella och nukleära stridsspetsar, följer de alla en ballistisk eller semi-ballistisk bana, vilket är mycket svårare att motverka än traditionella hot som kryssningsmissiler eller flygplan. I själva verket, på grund av denna ballistiska bana når dessa missiler höjder, vi talar om apogee för den maximala höjden som uppnåtts, och om hastighet, vilket sätter dem utanför räckvidden av luftvärnssystem utformade för att skjuta ner flygplan. För att motverka detta hot är det därför väsentligt att ha dedikerade lösningar speciellt utformade för detta ändamål, som kan nå de mycket höga höjderna där dessa missiler verkar och avlyssna dem trots deras ofta hypersoniska eller höga överljudshastighet, medan han ibland har lockbete och manövreringsförmåga.

Iskander system Tyskland | Försvarsanalys | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
De ryska styrkorna har nästan 500 TEL 9K720 Iskander-M med en räckvidd på 500 km som kan bära en kärnladdning, varav ett trettiotal är stationerade i Kaliningrad-enklaven

Och eftersom det finns flera typer av missiler klassificerade efter deras räckvidd, och därför deras apogee, finns det 3 familjer av anti-ballistiska system, också baserade på avlyssningsattityden. Den första kallas endo-atmosfärisk och består oftast av utvecklingar inom långdistansluftvärnssystem. Detta är i synnerhet fallet med den berömda amerikanska Patriot PAC-2/3, av det fransk-italienska Aster Block 1, eller för de ryska S-300V och S-400 och deras kinesiska kusiner, HQ-9. Dessa system kan nå mål på höjder av 25 till 35 km, men erbjuder endast en begränsad avlyssningsförmåga i de uppåtgående och nedåtgående faserna av missilbanan, vilket kräver mycket smala skjutfönster, från storleksordningen några sekunder, och en skyddskapacitet begränsat till några tiotals km2 som omger det antiballistiska systemet, som bara exakt kan skydda det avsedda målet genom att placeras i närheten. Å andra sidan erbjuder dessa system genom sin luftvärnsanknytning omfattande manövrerings- och avlyssningsmöjligheter som andra system inte har, i synnerhet mot ballistiska missiler med en tillplattad bana eller helt enkelt på kort räckvidd.

Den andra familjen av antiballistiska system representerar hög endo-atmosfärisk avlyssning, dvs på höjder från 60 till 150 km. Detta är särskilt fallet med den amerikanska THAAD, och den framtida ryska S-500, såväl som det möjliga Aster Block 2 som Paris och Rom har tänkt sig. Dessa system utökar avlyssningsförmågan hos endo-atmosfäriska system och är, liksom exo-atmosfäriska system, utrustade med tröghetskinetiska stötorgan som tappas av missilen för att fånga upp målet. De är fortfarande tillräckligt lätta för att vara riktigt mobila, men erbjuder inte avlyssningskapacitet under ett minimumgolv, i storleksordningen 50 km för THAAD, vilket har fört ryssarna men även kineserna och iranierna att utveckla missiler med en så- kallas semi-ballistisk bana, dvs utvecklas mellan taket på Patriot och Aster Block 1 NT, och golvet i THAAD.

Mamba Aster30 Tyskland | Försvarsanalys | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Aster 30 är idag en av de allra bästa mark-till-luft-missilerna i världen

Den tredje familjen, slutligen, är den av exo-atmosfäriska interceptorer, tunga missiler som för en kinetisk impactor bortom atmosfären och jordens gravitation, och som kan skydda mycket stora områden av territoriet, inklusive mot missiler i transit. Detta är strängt taget den enda förmågan att neutralisera tunga ballistiska missiler av ICBM-typ eller deras ubåtsuppskjutna version SLBM, med system som SM-3 från den amerikanska flottans AEGIS-system eller den ryska A-236 i silos som skyddar Moskva och Sankt Petersburg. Dessa system har dock ingen kapacitet att reagera på ballistiska missiler som utvecklas i en tillplattad bana eller mot kort- och medeldistansmissiler med en apogee under 200 km-märket. Dessutom är de ofta väldigt tunga och mycket dyra, och det enda sådana systemet som anses vara mobilt är den US-Israeli Arrow 3. Som vi kommer att se nedan kommer denna flerskiktiga aspekt som kännetecknar ett effektivt antiballistiskt försvar att spela en avgörande roll till förmån för en återgång av MBDA och hela Eurosam-konsortiet till chefen för det europeiska EHDI-programmet.

Den avgörande frågan om designdeadlines


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Allemagne | Analyses Défense | Contrats et Appels d'offre Défense

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

  1. […] Det måste sägas att Berlin i det här fallet har gjort ett särskilt bra jobb med att stärka sina egna positioner och ta en ledarposition som hädanefter kommer att vara svår att utmana när det gäller europeiskt försvar. För det första har Tyskland, med stor sannolikhet avsiktligt, undvikit att inkludera vissa europeiska länder i detta initiativ, särskilt Frankrike och Italien, men ändå EU:s 2:a och 3:e ekonomier och demografi. Å ena sidan var det uppenbarligen viktigt för Berlin att utesluta dessa två länder eftersom de har det enda europeiska erbjudandet när det gäller luftvärns- och antimissilsystem på medellång och lång räckvidd i Europa, med SAMP/T Mamba och Aster 15/30/Block1NT missil. Närvaron av Rom och/eller Paris skulle således avsevärt ha motverkat tysk hegemoni, särskilt när det gäller valet av system, särskilt eftersom SAMP/T på egen hand kan ersätta tyska IRIS-T SLM och American Patriot med prestanda och kapacitet överlägsna dessa två system. Genom att bjuda in Paris eller Rom skulle Berlin därför ha urholkat sitt eget grepp om hela systemet, särskilt eftersom Tyskland samtidigt arbetade för att utesluta franska MBDA från det europeiska programmet för …. […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna