Stora manövrar lanseras i väst för att designa en ny generation stridsdrönare

Det finns hittills inte mindre än 7 program som syftar till att designa eller integrera drönare för att utöka kapaciteten hos stridsflygplan, och detta enbart för det västra lägret. I USA kretsar dessa program kring US Air Force's Next Generation Air Dominance och US Navy's F/A-XX; i Europa runt om FCAS-program et Tempest; och i Asien omkring Japanska FX-program, Sydkoreanska KF-21 Boramae, såväl som Australisk MQ-28 Ghost Bat. Alla syftar till att designa högpresterande smygstridsdrönare, som kan utvecklas runt och till fördel för bemannade stridsflygplan, för att utöka deras upptäckts-, offensiva och defensiva kapacitet. Om stridsflygplansprogrammen bär inom sig stora nationella ambitioner som begränsar möjligheterna till närmande, utgör dessa stridsdrönare å sin sida framför allt ekonomiska vektorer som kan bära differentierade förmågor. Därför är det inte förvånande att designen av dessa system nu övervägs inom internationella partnerskap, inklusive inom den nya generationens stridsflygplan, både för att sänka kostnaderna bara för att öka distributionen och för att införa en de facto-standard under de kommande åren.

Det är det i alla fall initiativet från flygvapnets sekreterare Franck Kendall, som en del av NGAD-programmet. Den senare har faktiskt inlett diskussioner med flera av sina närmaste internationella partners, Storbritannien å ena sidan, Japan och Australien å andra sidan, för att utveckla en rad nya stridsdrönare, generation kompatibla med NGAD, Tempest och FX program . Enligt den politiska chefen för det amerikanska flygvapnet skulle de amerikanska, japanska och brittiska programmen för den nya generationens stridsflyg ha stor nytta av användningen av ett gemensamt och standardiserat utbud av stridsdrönare och Loyal Wingmen, utan det är det dock en fråga , att gå längre än i den tekniska delningen kring NGAD-programmet som förblir, liksom F-22 före det, ett mycket högteknologiskt program avsett att designa det bästa flygplanet från nu.

Australien har varit engagerat i utvecklingen av en Loyal Wingman-typ stridsdrönare sedan 2017 med hjälp av Boeing, för att producera MQ-28 Ghost Bat

För närvarande planerade det europeiska SCAF-programmet som samlar Frankrike, Tyskland och Spanien inte från början att designa en stridsdrönare av denna typ. Detta syftar till att utveckla, för denna typ av uppdrag, en rad luftburna drönare av kompletterande storlek och kapacitet, och betecknad Remote Carrier. Dessa drönare är utvecklade inom programmets "Effectors"-pelare av Airbus DS med MBDA som huvudpartner. Men saker och ting kan mycket väl förändras, efter att Spanien föreslog att lägga till en ny pelare till programmet som återigen anförtrotts Airbus DS, för att designa en autonom tung stridsdrönare. För Madrid handlar det både om att ge det europeiska programmet en ytterligare kapacitet som verkar allt viktigare med tanke på de ansträngningar som gjorts på andra håll för att skaffa det, och att föreslå en effektiv utväg för att låta Airbus DS dra nytta av dess design. förmågor för ett luftstridssystem, och därmed komma upp från toppen av krisen som motsatte sig Dassault Aviation och Airbus DS kring Next Generation Fighter-pelaren, och som har blockerat programmets fortsättning i 1 år nu.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT