Partiell mobilisering och kärnvapen, ska vi vara rädda för Vladimir Putins deklarationer?

Sedan Vladimir Putins tal i ryska offentliga kanaler i morse har stor spänning tagit fasta på europeiska medier, och följaktligen den allmänna opinionen som helhet. Inför vad som mer och mer dyker upp som ett operativt återvändsgränd för varje dag, tillkännagav den ryske presidenten tre viktiga åtgärder för att försöka vända situationen till sin fördel i Ukraina och i Europa. Detta offentliga uttalande från den ryske presidenten, som backades upp några minuter senare av försvarsministern Sergey Choigou, tog kriget som började den 3 februari till ett nytt skede, vilket höjde spöket för ett totalt och kärnvapenkrig i Europa. Det är dock nödvändigt att ha en övergripande uppfattning om väsentligheten i dessa tillkännagivanden och hot, såväl som deras artikulering gentemot varandra såväl som med den existerande verkligheten, för att förstå deras syfte.

För det första tillkännagav Vladimir Poutine en partiell mobilisering, det vill säga 300.000 18 män, för att förstärka militärapparaten i Ukraina, bland män i 65-300.000-årsåldern som har status som reservist och har en militär erfarenhet, även avlägsen. I slutet av detta presidentmeddelande specificerade Sergei Choigou att endast en del av dessa XNUMX XNUMX män faktiskt kommer att mobiliseras på kort sikt och att fallen kommer att studeras individuellt i varje oblast. Men sedan i morse har alla flyg som avgår från ryska flygplatser till Turkiet, Azerbajdzjan eller Vitryssland tagits med storm av många unga ryssar som fruktar att mobiliseras. Faktum kvarstår att även en partiell tillämpning av partiell mobilisering utgör en mycket svår utmaning för de ryska arméerna, som för närvarande inte har den nödvändiga utrustningen för att beväpna och utrusta dessa hjälpstyrkor, vilket tyder på att de skulle kunna ha en roll som säkerhet och territoriell kontroll, snarare än att förstärka frontlinjens enheter.

Den ryska försvarsmakten förlorade ett stort antal kritisk materiel under de första sex månaderna av kriget i Ukraina, vilket gjorde möjligheten till en konventionell militär seger osannolik

Vladimir Putins andra tillkännagivande rör organisationen i slutet av veckan av en "självbestämmande folkomröstning" i de 4 oblasterna som delvis kontrolleras av de ryska styrkorna, nämligen oblasterna Cherson, Zaporizhia, Donetsk och Luhansk. Liksom den som organiserades på Krim efter ingripandet av ryska specialstyrkor 2014, är målet här att agera, ur rysk lags synvinkel, och därmed den allmänna opinionen i landet, anknytningen av dessa territorier till Ryssland, så att ge dem samma status som alla ryska territorier, särskilt med avseende på möjligheten att använda hela den ryska militära arsenalen för att skydda landets territoriella integritet. Det faktum att dessa folkomröstningar inte erkänns av det internationella samfundet har inget inflytande på det mål som Vladimir Putin eftersträvar här.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT