Hårdhet blir återigen en tillgång för försvarsutrustning

Teknik eller massa? Denna fråga har varit central i planeringsinsatserna för alla större arméer runt om i världen under de senaste 50 åren, var och en av dessa attribut har sina styrkor och svagheter. Tekniken ökar således avsevärt utrustningens effektivitet och mångsidighet, såväl som deras överlevnadsförmåga, men inducerar en ökning av konstruktions- och icke-linjära produktionskostnader, och ibland återvändsgränder i drift, vilket var fallet för flera stora amerikanska program under de senaste decennierna såsom Zumwalt-förstörarna, Littoral Combat Ship och den amerikanska arméns GCV-program. Varje gång stötte dessa program på överdrivna tekniska ambitioner som ledde till explosion av kostnaderna, och därefter upphörande av produktionen. Även för det mycket produktiva Joint Strike Fighter-programmet som kommer att ge upphov till F-35, har det ställts inför en explosion av utvecklingskostnader, och står fortfarande inför underhållskostnader som är mycket högre än vad som ursprungligen var planerat för detta flygplan som syftar till att ersätta F- 16.

Omvänt lider massan, som var kärnan i båda sidors arméers oro under det kalla kriget, om den erbjuder stor motståndskraft och utökar de operativa alternativen i strid, av mycket höga ägandekostnader och ställs mot de svårigheter som de väpnade styrkorna möter idag när det gäller att komplettera sitt redan minskade antal. Det var faktiskt lätt för politiska och militära beslutsfattare att övertyga sig själva om det teknik var ett alternativ till massa, och att koncentrera investeringarna på detta område, ibland bortom rimligheten, till den grad att man skaffar utrustning som inte bara är mycket dyrare, utan också mycket ömtåligare och svårare att underhålla i strid. Detta svåra skiljeförfarande har dock haft relativt små konsekvenser under de senaste 30 åren i och med att storskaliga och högintensiva konflikter försvunnit. Kriget i Ukraina och växande hot på många teatrar har brutit detta status quo. Från och med nu, för alla arméer, har det blivit viktigt att vara mycket mer försiktiga och balanserade i sina skiljeförfaranden.

Zumwalt-förstörarprogrammet är ett exempel på de överdrivna tekniska ambitioner som ledde till programmets undergång

Det är i detta sammanhang som Sebastien Lecornu, den franska ministern för försvarsmakten, ville omdefiniera utrustningsprioriteringarna inom ramen för nästa militärprogramlag, som kommer att ta över 2023 av LPM 2019-2025. Och bland de olika områden för förbättringar som ministern presenterat, allt från återlansering av viss industriell kapacitet till skapandet av lager av material och råvaror för att producera och underhålla dem, har ett begrepp som övergetts under många år återuppstått, militär utrustnings hårdhet. . " Man kan undra om tekniskt avancerad utrustning, men i små mängder, är att föredra framför många material, mer rustika men väsentliga. Detta är en fråga som uppstår inom ramen för retex Ukraina och reflektionen över BITD:s motståndskraft » förklarade han särskilt i ett tal som hölls den 7 juli inför nationalförsamlingen. Sedan dess har denna uppfattning om utrustningens hårdhet tagits upp av ministern själv, liksom av den nya generaldelegaten för rustning Emmanuel Chiva. Samma för stabschefen för de väpnade styrkorna, general Burkhard, blir rusticiteten återigen ett problem, även om det hänvisar till fighters härdighet snarare än deras utrustning.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT