LPM 2023: 5 tekniska Quickwins för att stärka de franska arméerna mot hög intensitet

Vi kommer till slutsatsen av denna serie artiklar som ägnas åt de frågor, risker och möjligheter som ramar utformningen av nästa militärprogramlag. Under de senaste dagarna, genom röst av ministern för de väpnade styrkorna Sebastien Lecornu, har vissa ledtrådar avslöjats om de prioriterade målen för denna LPM, såsom fördubblingen av den operativa reserven (Hypotes 1 i artikeln "The" Army at the crossroads "), och gillar omorganisationen av den industriella ansträngningen för att förstärka landets strategiska självstyre. Det är uppenbart att det största okända hittills är organisationen, finansieringen och omfattningen av detta arbete, ämnen som kommer att ge upphov till många debatter och kommentarer under de kommande veckorna och månaderna. Men utöver denna globala ansträngning som har upprätthållits över tid, finns det tekniska möjligheter inom de franska arméerna som skulle göra det möjligt att avsevärt öka engagemangsförmågan i ett högintensivt sammanhang, med minskade kostnader och förseningar, förenligt med kortsiktiga mål och medel. som de förmodligen kommer att ha.

I den här artikeln kommer vi att studera 5 av dessa möjligheter som kvalificeras som quickwin, och försöka bedöma deras effektivitet genom en enda indikator, Operational Multiplikator Coefficient eller CMO, en sammanfattning av de operativa fördelarna som förväntas i förhållande till investeringar som krävs: en hård- dödsskyddssystem för Leclerc-stridsvagnen, ett CIWS-system för franska fartyg, en elektronisk krigföring Rafale, en undervattensstridsdrönare, samt utvecklingen av det vertikala missiluppskjutningssystemet SILVER.

Hard-Kill skyddssystem för Leclerc CMO x3 tank

Oavsett om vi gillar det eller inte, är det mer än troligt att armén bara kommer att ha ett begränsat antal stridsvagnar under de kommande 15 åren. I bästa fall, som nämnts ovan, hon kan hoppas att sätta in 270 av dessa pansarfordon, d.v.s. en tilldelning nästan 3 gånger lägre per division än de polska eller amerikanska arméerna. I avsaknad av ett interimistiskt program, eller från hyllan anskaffning av en utländsk modell, finns det inget uppenbart alternativ till denna dimensionerande svaghet när det gäller högintensivt engagemang, vilket striderna i Ukraina rikligt har visat. . I alla fall, som Tyskland ou av Storbritannien Med samma begränsningar kan armén vända sig till en effektiv teknisk lösning för att kompensera för denna svaghet, Hard-kill aktiva skyddssystem, som den berömda israeliska trofén och Iron Fist, eller tyska ADS och TAPS. Detta system gör det möjligt att med stor effektivitet avlyssna direkta hot riktade mot stridsvagnen, såsom raketer och pansarvärnsmissiler, samt granater med låg initial hastighet såsom formade laddningsgranater. Under sin första stridsplacering 2011 i de ockuperade områdena i Palestina noterade de israeliska Merkava-tankarna utrustade med Trophy-systemet inga stridsförluster, även om deras APS hade fångat dussintals raketer och pansarvärnsmissiler som skulle ha allvarligt skadat eller förstörde de pansarfordon som riktades mot.

Israeliska Merkava Mk-IV är alla utrustade med Trophy-systemen. Lägg märke till radarerna på båda sidor om tornet

Nuvarande APS som Trophy eller Iron Fist kan dock inte fånga upp alla hot. Således förblir missiler med en störtande bana, herrelös ammunition, tunga artillerigranater och pilgranater avfyrade av en annan stridsvagn utanför räckhåll för dessa APS, åtminstone i sin nuvarande version. Men den viktigaste högintensiva konflikten under de senaste 30 åren, kriget i Ukraina, har visat att en majoritet av stridsvagnar och infanteristridsfordon, vare sig de är ryska eller ukrainska, har förstörts av pansarvärnsmissiler och raketer i spänd eld. , just de mot vilka Hard Kill APS är mest effektiva. Dessutom erbjuder nyare versioner av Hard-kill APS skyddsfunktioner mot störtande hot som Javelin pansarvärnsmissil eller vagrant ammunition. Som sådan, Rheinmetalls KF51 Panther-prototyp har ett APS Hard-kill Active Defense System mot avståndseld och kinetiska hot (inklusive pilrundor), samt det hårddödande Top Attack Protection System (TAPS) för att störta hot. På så sätt utrustad ser tanken sin överlevnadsförmåga växa avsevärt.

Rheinmetalls KF51 Panther har en högt utvecklad Hard-Kill APS, baserad på ADS för att motverka kinetiska hot och TAPS för dykningshot

Det nuvarande israeliska trofésystemet erbjuder en minsta överlevnadsvinst på 2, eftersom minst varannan stridsvagn i Ukraina har förstörts av ammunition mot vilken trofén skulle ha varit effektiv. Dessutom debiteras installationen av Trophy på ett befintligt pansarfordon i genomsnitt $4 miljoner, både för Leopard 2A7 och för Challenger 3. I fallet med Leclerc skulle den operationella multiplikatorkoefficienten eller CMO därför vara 2 (vinst i överlevnadsförmåga) x 12(enhetspris för tanken i m$)/(12 (enhetspris för tanken i m$)+4(installerat Trophy pris), dvs en multiplikator på 1,5, 1 tank utrustad med Trophy motsvarar därför 1,5 tankar utan den. Å andra sidan gäller denna vision endast vad som gäller skillnaden mellan en ny tank utrustad med Trophy och en ny tank som inte skulle vara utrustad med den. När det gäller de franska arméerna, eftersom stridsvagnarna redan har byggts och finansierats, är det inte fråga om att finansiera samma stridsvagn två gånger. Med andra ord, att utrusta de 200 franska Leclerc-stridsvagnarna avsedda för MLU-omvandlingen med Hard-Kill-system, skulle ge en motsvarande stridsflotta på 400 stridsvagnar (+200 tankar / överlevnadsförmåga x2) till priset av 66 extra tankar (200×4/12), eller en CMO på 200/66.66 = 3.

Combat Ship Missile Protection System CIWS – CMO x4

Nära skyddssystem för stridsfartyg, eller CIWS, är den marina motsvarigheten till bepansrade hårddödssystem. Dessa kan vara mycket kortdistansmissilsystem som SeaRam, automatiska lätta artillerisystem som Phalanx, eller blandade system som den ryska flottan Pantsir. Dessa system har till uppgift att avlyssna hot som skulle ha brutit mot lång- och medeldistansförsvaret hos stridsfartyg, i synnerhet för att motverka fartygsmissiler. Alla stora flottor på planeten utrustar sina stora stridande ytfartyg med denna typ av skydd, från USA till Kina, från Ryssland till Grekland. Som sådan skiljer sig de 3 grekiska FDI:erna som beställts från Naval Group från den franska versionen i två aspekter: tillägget av 2 Sylver 50-system för att ta emot ytterligare 16 Aster 30 luftvärnsmissiler, och ett CIWS SeaRam-system på baksidan av karosstaket. För faktiskt, hittills har den franska marinens byggnader inte CIWS-system.

Grekiska IDF:er kommer att utrustas med ett CIWS SeaRAM-system för närliggande missilskydd

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT