LPM 2023: 5 kapacitetsmöjligheter för att förbereda de franska arméerna för högintensiv

Serien av artiklar som ägnas åt 2023 års militärprogramlag närmar sig sitt slut. Vi har hittills tagit upp många ämnen, vare sig de är strategiska, såsom framtiden för det globala arméformatet som ärvts från General de Gaulle, eller rent tekniska ämnen, såsom tillrådligheten att förse den franska marinen med underkonventionellt drivna sjömän vid sidan av sina SSN:er. Om dessa artiklar gjorde det möjligt att på ett relativt uttömmande sätt presentera insatserna men också de begränsningar som kommer att gälla för denna LPM, behandlar de två sista artiklarna som avslutar denna serie, å sin sida, potentiella Quickwin-kapaciteter på den ena tekniska å andra sidan, sannolikt kommer att ge arméerna betydande operativa fördelar i form av högintensivt engagemang, för kostnader som är betydligt lägre än de som de är föremål för att utveckla liknande kapacitet, och med tidsramar som är kompatibla med genomförandet av Programmeringslag.

Den här första artikeln behandlar Quickwins förmågor, förlåt anglicismen, men det finns knappast en term i det franska språket som sannolikt kan skriva denna uppfattning om snabba vinster och med begränsad ansträngning, vilket kan kännetecknas av överensstämmelse med 3 strikta kriterier, nämligen en kapacitetsvinst på mer än 20 % jämfört med den befintliga, en kostnad på mindre än 35 % av standardpriset och implementeringstider på mindre än 7 år, vilket möjliggör en kapacitetsökning före 2030. Denna icke-uttömmande artikel har identifierat 5 av dessa Quickwins, med anknytning till flygvapnets stridsflotta, den franska marinens yt- och sjöpatrullflotta, samt arméns flotta av stridsvagnar och stridshelikoptrar, som alla är starkt påverkade av utvecklingen av det högintensiva engagemangshotet.

1- Ta upp arméns Leclerc-stridsvagnsflotta till 270 enheter

Militär programmeringslag 2019–2025, som tar upp formatet som antogs av 2014 års vitbok, planerar hittills att modernisera endast 200 Leclerc-stridsvagnar för att utgöra de franska landenheternas slagstyrka fram till åtminstone 2035 och ankomsten av de första pansar fordon från MGCS-programmet. Detta antal kommer dock att tvinga armén att minska bemanningen av sina 4 stridsvagnsregementen som beväpnar de 2 franska divisionerna, nämligen det 1:a jägarregementet i Thierville-sur-Meuse i Lorraine, det 501:a stridsvagnsregementet i Mourmelon-le-Grand, den 12:e Cuirassier Regiment of Olivet, och 5th Dragon Regiment of Mailly-le-Camp, samt att ta bort allokeringen av 15 Leclercs till 5th Cuirassier Regiment placerat i Förenade Arabemiraten. För att utrusta dessa 4 regementen med de 60 Leclerc-stridsvagnar de behöver, och för att bevara begåvningen av det 5:e Cuirassier-regementet å ena sidan, och för det 1:a afrikanska Chasseurs de Canjuers-regementet som tränar besättningarna, skulle armén inte behöva 200 stridsvagnar, men 270 moderniserade Leclercs. Detta behov skulle dock lätt kunna tillgodoses och till en lägre kostnad.

Leclerc AZUR Militära allianser | Försvarsanalys | Australien
Leclerc är fortfarande en mycket mobil och effektiv stridsstridsvagn, även mot de modernaste stridsvagnarna.

I själva verket ställde armén fortfarande i linje i början av 2010-talet, 356 Leclerc-stridsvagnar. Bortsett från de 220 exemplaren som fortfarande är i bruk har de 136 exemplaren blivit malpåse. Som ofta i det här fallet användes de till ett stort lager av reservdelar, särskilt eftersom 2010-talet präglades av svältande budgetar och långt ifrån försumbart drifttryck. Men hittills kunde ett femtiotal av dessa stridsvagnar faktiskt tas ur sin reserv och, med förbehåll för teknisk omorganisation och MLU-modernisering, skulle de mycket väl kunna komma att slutföra inventeringen av franska stridsvagnsregementen. Totalt skulle de 50 bevarade stridsvagnarna, liksom de 20 enheterna som fortfarande är i tjänst, representera en kapacitetsökning på 35 % för armén i detta nyckelområde för hög intensitet. De investeringar som krävs för en sådan uppgradering bör å sin sida representera mellan 3 och 4 miljoner euro per pansarfordon, det vill säga 35 % av priset på en moderniserad Leclerc, om det verkligen är meningsfullt eftersom det är omöjligt för Frankrike att producera nya Leclerc under många år och nedmonteringen av produktionslinjen. Slutligen kunde det nödvändiga arbetet utan större svårighet utföras under den kommande LPM, dvs före 2030, och därmed respektera den definition som ursprungligen gavs till Quickwin.

2- Skaffa Emirati Mirage 2000-9 för flyg- och rymdstyrkan


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Australien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna