Rysk försvarsindustri kämpar med operativt tryck i Ukraina

Sedan början av den ryska aggressionen mot Ukraina har många källor upprepat de allvarliga svårigheter som den ryska försvarsindustrin stött på. Oavsett om de är omtvistade eller inte är det tydligt att utplaceringen av rysk militär utrustning i Ukraina tenderar att falla inom tekniskt område, och inte tvärtom. Om sålunda de ryska förlusterna som dokumenterats i form av stridsstridsvagnar under de första veckorna av konflikten främst gällde nyare modeller som T-72B3obr1989 eller obr2016, och T80BV och BVM, har observationerna av förstörelse av T-72A ökat fr.o.m. april, då moderna tankförluster minskade. Sedan juni har vi till och med sett utseendet på T62M, först på sociala nätverk sedan i förstörda eller skadade inventarier, medan dessa tankar skulle ha tagits ur drift för mer än tio år sedan. Situationen är densamma i många områden, med återkomsten av gamla artillerisystem som Tulpan, eller daterad luft-till-mark-ammunition, som KH-22. Slutligen tycks avlyssningarna av kommunikationen mellan ryska soldater, som är värda vad de är värda, också tyda på att de nu kämpar för att få en påföljdsfördelning av ammunition, eller helt enkelt att utrusta nya rekryter på rätt sätt.

I detta sammanhang information avslöjat av New York Times, enligt vilken Moskva skulle ha förhandlat med Pyongyang om förvärv av ett stort lager av 152 mm artilleriammunition och 122 mm raketer, extremt rustika och ostyrda system, tenderar att förstärka övertygelsen enligt vilken försvarsindustrin idag skulle stöta på betydande svårigheter att möta behoven hos de styrkor som är engagerade i Ukraina. Men om observationen lider av ringa tvist, även om den inte på något sätt utgör en tendens som kan överföras på ett visst sätt till fördel eller svaghet på fältet, är de skäl som anförts för att förklara denna situation å sin sida mycket många, ibland antagonistiska mellan dem, och lider oftast av en mer global vision.

Ryssland skulle ha beställt ett stort lager av 152 mm artilleriammunition och 122 mm raketer från Nordkorea enligt New York Times

För det första är det användbart att observera hur effektiv och produktiv denna industri var under månaderna och åren före konflikten. Således var försvarsindustrin landets ledande sekundära industriella verksamhet 2021 och sysselsatte mellan 2,5 och 3 miljoner anställda, det vill säga 20 % av landets tillverkningsverksamhet. Denna realiserade en årlig omsättning på mer än 15 Md$, varav hälften gick till export. Men om denna industri, i termer av mänsklig volym, representerade mer än 10 gånger storleken på den industriella och tekniska basen för det franska försvaret, producerade den endast 10 till 15 % av meromsättningen än Frankrike, och ungefär 2,5 gånger mer utrustning än de stora franska försvarsföretagen varje år. Med andra ord, denna industri var redan före konflikten särskilt ineffektiv, och om den ryska utrustningen var effektiv, inklusive prismässigt på den internationella scenen, berodde det framför allt på de mycket låga arbetskostnaderna i landet. , speciellt för denna aktivitet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT