LPM 2023: Är ett andra hangarfartyg möjligt för den franska flottan?

Om det finns ett ämne som splittras både på generalstabens nivå och den politiska klassen i Frankrike så är det frågan om hangarfartyget. Situationen är dock paradoxal, eftersom det bara finns två marinsoldater på planeten med kärnkraftsdrivna hangarfartyg, som dessutom är utrustade med katapulter och avledare som gör det möjligt för dem att använda ett brett utbud av enheter. När det gäller de andra flottorna måste de nöja sig med hangarfartyg eller hangarfartyg beväpnade med korta eller vertikala startflygplan som F-35 och Harrier, eller kunna använda en språngbräda som Mig-29 eller D -15, vilket görs på bekostnad av anordningens belastning såväl som antalet luftrotationer som stöds av fartyget. Fördelarna med hangarfartyget CATOBAR (CATapultes och Brins d'Arrêts) är sådana att Peking har gjort kolossala ansträngningar för att förvärva det, medan det nya hangarfartyget Fujian Type 003 sjösattes den 17 juni i år.

År 2020, ministern för försvarsmakten Florence Parly tillkännagav lanseringen av programmet för att designa och bygga ersättaren för det nukleära hangarfartyget Charles de Gaulle i tjänst sedan 2001, och som måste lämna linjen 2038. Det nya fartyget kommer också att vara kärnkraftsdrivet, liksom sin föregångare, men mycket mer imponerande, med ett uppskattat tonnage mellan 70.000 80.000 och 45.000 XNUMX ton, nästan dubbelt så mycket som XNUMX XNUMX ton av Charles de Gaulle, för att implementera efterföljaren till Rafale M, också mer imponerande än flygplanet det kommer att ersätta. Dessutom kommer fartyget att ha katapulter, inte ångdrivna som Charles de Gaulle och hangarfartygen Foch och Clemenceau före det, utan elektromagnetiska, som kommer att införskaffas i USA och av samma modell som de som är monterade på den nya super - US Navy Ford-klassade kärnkraftsfartyg. Men liksom sin föregångare kommer det nya franska PAN att lida av en kritisk svaghet, nämligen att vara det enda hangarfartyget i tjänst inom den franska flottan, vilket inte gör det möjligt att säkerställa den väsentliga marina luftbeständigheten oskiljaktig från dess effektivitet. och dess avskräckande natur.

Charles de Gaulle är idag det enda kärnkraftsdrivna CATOBAR hangarfartyget i tjänst som inte tillhör den amerikanska flottan

Men även om byggandet av ersättaren för Charles de Gaulle redan hade genererat många protester, är det sant att de till stor del härrörde från en enda källa, den budgetinsats som är kopplad till byggandet av en andra byggnad och dess marina flyggrupp är för tidpunkten bedöms på en sådan höjdpunkt att det inte är tänkt, och skjuts upp till ett senare beslut, i en upprepning av vad som har gjorts de senaste 20 åren om ett möjligt systerskepp till Charles de Gaulle. Även om säkerhetsläget har utvecklats avsevärt under de senaste månaderna, i Europa såväl som i Stilla havet och Mellanöstern, ochen ny militär programmeringslag kommer att omedelbart utformas i höst för att svara på denna geopolitiska utveckling, är det relevant, eller helt enkelt möjligt, att registrera konstruktionen av ett andra hangarfartyg avsett att utvecklas tillsammans med ersättningen av Charles de Gaulle, medan alla arméer lider av många kapacitetsbrister som ska hanteras i en nödsituation?

Styrkor, svagheter och begränsningar hos ett andra hangarfartyg för den franska flottan

Om hangarfartyget är hyllat i de flesta av de stora väpnade styrkorna i världen, finns det ingen brist på belackare i Frankrike. Argument framförs ofta att detta fartyg skulle vara dyrt och sårbart, och skulle konsumera krediter som skulle spenderas mycket mer effektivt på att öka andra förmågor, som stridsflottan, ubåtsflottan eller ytflottan. Dessutom skulle paret som bildades av Rafale och det nya A330 MRTT-tankningsflygplanet A80 göra det möjligt för flygvapnet att genomföra långdistansoperationer, utan att man behöver sätta in ett hangarfartyg vars operativa vinst därför skulle bli, enl. dess belackare, tvivelaktiga om inte överflödiga. Den budgetmässiga aspekten är obestridlig, eftersom flyg- och rymdstyrkan för priset för ett andra atomhangarfartyg och de fartyg och flygplan som är nödvändiga för dess genomförande skulle kunna förvärva ytterligare 5 Rafale, d.v.s. 330 stridsflygskvadroner samt en skvadron med ytterligare A6 MRTT. , vilket i praktiken fördubblar dess teoretiska storlek. Och om den franska flottan skulle ge upp sitt första hangarfartyg skulle den kunna utrusta sig med 3 fregatter och XNUMX ytterligare atomattackubåtar.

Beväpnad med SCALP-kryssningsmissiler genomförde Air Force Rafales en räd över 3000 2018 km i april XNUMX för att förstöra syriska kemiska installationer

Men oavsett om det är Rafale eller ytterligare fregatter och ubåtar kan ingen av dessa kapaciteter ersätta det bidrag som ett hangarfartyg representerar till en marin anordning. Således, om flygvapnet i april 2018 visade sitt kunnande genom att inom ramen för Operation Hamilton genomföra en attack mot syriska kemiska anläggningar parallellt med amerikanska och brittiska anfall, visade denna operation också gränserna för vad luften Force kan göra, liksom de av att bara ha ett hangarfartyg. Det bör påminnas om att PAN Charles de Gaulle vid detta datum hade påbörjat en period av periodvis otillgänglighet för att genomföra ombyggnaden av fartyget i mitten av livet, vilket berövat den franska flottan och Frankrike dess enda hangarfartyg i mer än 18 månader . För att genomföra denna operation som beslutades vid Elysée-palatset använde flygvapnet ett system implementerat som en del av luftkomponenten för avskräckning, och betecknat Poker, genom att utplacera Rafales från basen i Saint-Dizier eskorterad av Mirage 2000-5 och med stöd av tankerplan och ett awacs-plan, för att anfalla de syriska installationerna med SCALP kryssningsmissiler.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT